Dan primirja: Kako će raditi pošte, pijace...

Mondo 10.11.2017 15:41
Dan primirja: Kako će raditi pošte, pijace...


Dan primirja u Prvom svetskom ratu praznuje se 11. novembra, koji ove godine pada u subotu.Na ovaj dan ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.

Pijace koje se nalaze u sastavu beogradskog Javno komunalnog preduzeća "Gradske pijace", radiće uobičajeno.

Zelene pijace u gradu radiće od 06:00 do 19:00.

Garaža na pijaci "Zeleni venac" radiće po redovnom poslovnom radnom vremenu od 06:00 do 21:00 čas.

Otvoreni tržni centar - Novi Beograd (popularni "Buvljak") će raditi od 08 do 16:00.

Na Dušanovcu - prodaja iz vozila biće od 22:00 do 05:30.

"Pijaca za promet starih stvari i robe sa greškom - Miljakovac" će raditi od 06:00 do 19:00 sati.

Tržni centar "Krnjača" (cvetna pijaca), radiće od 11:00 do 08:00 sati narednog dana, navodu se u saopštenju "Gradskih pijaca".

OVE POŠTE SU DEŽURNE

U Beogradu i većim gradovima Srbije biće dežurne određene pošte.

Šalteri će biti otvoreni za građane u Takovskoj 2 (non stop), u Savskoj 2 (od 8 do 15 časova), na Šumadijskom trgu 2a (od 8 do 15 časova), u Ulici pilota Mihajla Petrovića 8-12 (od 8 do 15 časova), u "Univereksportu" u Nehruovoj 68b (od 8 do 20 časova), u TC "Novi Merkator" u Bulevaru umetnosti 4-6 (od 8 do 19 časova), u TC „Stadion šoping centar” u Zaplanjskoj 32 (od 8 do 19 časova), u TC "Big fešn" u Višnjičkoj 84 (od 9 do 19 časova) i u Glavnoj 8 u Zemunu (od 8 do 15 časova).

U Novom Sadu će raditi šest pošta: Temerinski put 50 (od 8 do 20.30 časova), Teodora Mandića 23 (od 7 do 20 časova), Futoški put 93/c (od 7 do 20 časova), Bajči Žilinskog 4 (od 7 do 20 časova), Balzakova 59 (od 7 do 20 časova) i dr Svetislava Kasapinovića 10-14 (od 7 do 20 časova).

Dežuraće i po dve pošte u Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu i Pančevu, kao i po jedna pošta u Boru, Valjevu, Vranju, Zaječaru, Jagodini, Paraćinu, Kikindi, Aranđelovcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Kruševcu, Leskovcu, Temerinu, Bačkoj Palanci, Kaću, Vršcu, Pirotu, Požarevcu, Prokuplju, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Prijepolju, Čačku, Šapcu, Loznici i na Zlatiboru.

Kao i uvek, biće otvorene i jedinice poštanske mreže na graničnim prelazima.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu 1918. godine smatra se i danom kapitulacije Nemačke.

Tog dana su sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale primirje.

Odredbe tog dokumenta koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bile su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, postupanje tokom primirja.

Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat - Versajski ugovor.

Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

Besplatan parking u Beogradu

Parking servis saopštio je da u subotu, 11. novembra, neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada Beograda. Šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i Kraljice Marije 7, biće zatvoreni u subotu. Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće otvoreni na dan praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za prenos vozila. Od ponedeljka, 13. novembra, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri, radiće po uobičajenom radnom vremenu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak