Bregzit: Napuštamo EU 29. marta u 23:00h

Mondo 10.11.2017 15:38
Bregzit: Napuštamo EU 29. marta u 23:00h


Velika Britanija, tačnije britanska premijerka Tereza Mej, nije mogla preciznije da odredi vreme izlaska te zemlje iz Evropske unije. Dala je i tačnu satnicu.Velika Britanija će izaći iz Evropske unije 29. marta 2019. godine u 23 sata, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej i istakla da neće tolerisati pokušaje da taj proces blokira.

U autorskiom tekstu za Dejli telegraf Mej je istakla da je odlučila da precizno vreme izlaska iz Evropske unije bude uneto u Zakon o bregzitu, kako niko ne bi sumnjao u rešenost Vlade da sprovede volju građana sa referenduma.

Sada će to stajati crno na belo na prvoj stranici Zakona o bregzitu, kako više niko ne bi sumnjao ili dovodio u pitanje našu rešenost da taj proces dovedemo do kraja, rekla je Mej, prenosi BBC.

Naglasila je da će Vlada pažljivo saslušati sve članove Parlamenta koji budu imali ideje za poboljšanje teksta Zakona o bregzitu, ali je upozorila da niko ne pokušava da zaustavi taj proces.

Nećemo toleristi ničije pokušaje da ulaganjem amandmana na zakon pokuša da blokira demokratski izraženu volju Britanaca da napustimo Evropsku uniju, kazala je Mej.

Ministar nadležan za Bregzit Dejvid Dejvis izjavio je da će te vremenske odrednice bite uneti u amandman nacrta zakona o istupanju iz Unije, koji se trenutno sastavlja u parlamentu, javljaju britanski mediji.

"Taj amandman jasno ukazuje da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju u 23 sata 29. marta 2019", piše u Dejvisovom saopštenju.

Neki poslanici su ranije izrazili zabrinutost zato što datum Bregzita nije preciziran u zakonu.

"Poslušali smo javnost i parlament i uneli tu promenu da bismo izbegli konfuziju", navodi se u saopštenju.

Iz Parlamenta je prethodno najavljeno da je podneto više od 300 amandmana na Zakon o bregzitu.

Federacija nemačkih industrija (BDI) smatra da Evropska unija i Velika Britanija neće uspeti da postignu sveobuhvatni sporazum o budućim ekonomskim odnosima do 29. marta 2019, što je rok za britanski izlazak iz EU, navodi Rojters.

Prema oceni najveće grupacije koja okuplja nemačke industrijalce, veoma je izvesno da će doći do takozvanog "tvrdog" Bregzita.

"Dvema stranama će biti potrebno mnogo godina da kompletiraju sveobuhvatni sporazum o trgovini i investicijama", rekao je za Rojters upravni direktor BDI Joahim Lang.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak