Sutra je Mitrovdan: Ovo večeras ne radite

Zaječar Online 07.11.2017 15:51
Sutra je Mitrovdan: Ovo večeras ne radite


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju sutra Mitrovdan – praznik ustanovljen u sećanje na stradanje Svetog Dimitrija, čudotvornog svetitelja. U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice sutra će biti služena Sveta liturgija sa početkom u 8 časovaOvaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak, i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice, rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju decu.

Njegov otac je bio vojvoda Solunski, a položaj vojvode, Dimitrije je nasledio posle očeve smrti. Car Maksimilijan hteo je da Dimitrije bude gonitelj hrišćana u Solunu, na šta Dimitrije nije pristao, već mu se usprotivio.

Propovedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni car bacio je zbog toga Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo koji ga je ukrepio u stradanjima. Poslije nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo tijelo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Po vremenskim prilikama na Mitrovdan tradicionalno se predviđa kakva će biti zima: ako na Mitrovdan padne sneg ili bude mraz, zima će biti oštra i potrajaće do aprila. Kada na sam Mitrovdan padne sneg, kaže se da je to Sveti Dimitrije dojahao na belom konju. Lepo vreme na Mitrovdan siguran je znak da će zima biti oštra, a oblačan dan najavljuje blagu i toplu zimu.

U Mitrovu nedelju ne treba sejati žito, zato što je to zadušna nedelja, u kojoj, po narodnom verovanju, posejano žito rađa prazne klasove.

U pojedinim krajevima Srbije veruje se da na Mitrovdan ne treba grditi decu, ma koliko bila nestašna, jer ako se deca grde na Mitrovdan biće nestašna cele godine.

Mitrovdan je poznat i kao dan hajdučkog rastanka, jer su se nekada hajduci tradicionalno rastajali do Đurđevdana, koji je poznat kao hajdučki sastanak.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak