Где нема цркве, нема ни људи

РТС 07.11.2017 12:39
Где нема цркве, нема ни људи


Чланови српске заједнице у Чикагу пореклом са Кордуна и њихови пријатељи прославили су своју славу. Догађај је одржан у цркви Свети Василије Острошки у насељу Лејк Форест, а том приликом прикупљана су и средства за обнову три цркве.Обред резања славског колача на слави Кордунаша Света Петка у Чикагу обавио је протојереј ставрофор Ђуро Крошњар, Старешина храма Свети Василије Острошки у насељу Лејк Форест, он је и сам иначе родом са Кордуна. Циљ славља овога пута је био да се прикупе средства за цркве на Кордуну, и то за помоћ црквама у Сјенићаку, Коларићу и Горњој Чемерници.

„Део нашег чланства који су из тих крајева, реше сваке године да прославе Свету Петку овде, поготово што у тим крајевима одакле смо, више нико и не живи, па можда тамо нико и не слави. Врло мало људи је остало, а ми у част тих наших сеоских слава одржавамо овде празник и хуманитарни ручак", кажеПротојереј Ставрофор Дјуро Кросњар

Међу организаторима су били Драгица Мркаљ и њена кћерка Далиборка Опачић која носи ношњу са Кордуна стару 200 година.

„Ова ношња је из половине 18. века и оригинал се чува у Петерсбургу, у Русији. То је једини примерак што имамао, а зове се „слуњанка"", каже Драгица Мркаљ.

Кување ручка поверено је такође Кордунашу, Душану Влајнићу, који је недавно добио награду за регионалног кувара године у овом делу Америке.

„ Ми смо већ неколико пута правили српску храну, ћевапе, пљескавице, сарме, и сви су били одушевљени и изненађени. А што се тиче интернационалне кухиње, највише се једе италијанска, мексичка храна...", каже професионални кувар Душан Влајнић.

„Кордунашки специјалитет је пасуљ са киселим купусом", учи нас Драгица Мркаљ.

И за Илију Трбојевића овакви догађаји су важна веза са родним крајем.

„Наш народ који се вратио на Кордун треба да има цркву...где нема цркве, нема ни људи", каже Илија Трбојевић.

Наредни већи догађај на имању цркве Свети Василије Охридски у Лејк Форесту је слава Кола српских сестара, заказан за недеље, 12. новембар.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak