Две зграде у Градићу добиле ново лице

Дневник 07.11.2017 12:02
Две зграде у Градићу добиле ново лице


У подграђу Петроварадинске тврђаве, у којем од маја радници обнављају фасаде у оквиру шире припреме Новога Сада за Европску престоницу културе 2021. године, на две зграде радови су потпуно завршени и оне су синуле у пуном сјају.На још два објекта у току су завршни мајсторски потези – реч је о рестаурацији столарије и фарбању – тако да ће се и оне ускоро очима посматрача приказати у свој својој лепоти.    

Према речима директора Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, којем је поврен овај капитални посао, мр Синише Јокића, на седам објеката радови су још у току, од чега су на четири они обављени у обиму већем од 60 одсто и на њима предстоји још рестаурација столарије и лимарије, делимично малтерисање и фарбање, док је на три зграде обављено 30 одсто предвиђеног посла.

„Реч је о радовима прве и друге фазе“, објашњава Синиша Јокић. „Првом фазом обухваћено је шест објеката. Извођач је уведен у посао 29. маја, с роком завршетка од 50 дана. У другој фази планирано је да се обнови пет зграда. Радови су почели 25. јула и извођач је исто имао рок од 50 дана да их приведе крају. Због изузетно високих температура током лета, које су биле изнад 30 степени, обнова је текла споро јер је требало испоштовати све техничко-технолошке захтеве  и услове заштите на раду.“

Јокић додаје да је током лета на објектима у Улици Лисинског 2 и у Београдској 2 на основу решења Покрајинског завода за заштиту природе посао био обустављен због ластавичјих гнезда на њима, али су они настављени 26. септембра.

У међувремену је спроведена јавна набавка за преосталих десет фасада које је планирано да буду обновљене у овој години. За осам је потписан уговор, док су за два објекта поднети приговори те се чека окончање тог поступка. Преостаје тако да се у наредном периоду радови изведу на зградама у Лисинског 1, Штросмајеровој 1 и 3, Проте Михалyића 14, Беогадској 23–25, 11, 13, 15, 17 и 19.

За ову годину планирана је обнова фасада 21 објекта у Подграђу, за шта је обезбеђено 100 милиона динара. Радови обухватају комплетну обнову оштећених и деградираних елемената уличних фасада, рестаурацију и конзервацију вучене и орнаменталне малтерске пластике, детаља од гипса, теракоте, рестаурацију фасадне столарије и вајарских дела – фигура светаца у нишама прочеља.

Предвиђена је и демонтажа и израда нових олучних хоризонтала и вертикала, израда уводног лима, као и поновна опшивања елемената на фасади. У радове је укључено и претресање дела крова и замена црепа у зони уличне фасаде. Стара оригинална столарија се рестаурира/конзервира и фарба, уз замену потпуно деградираних елемената. Тим радовима обухваћена је само фасадна страна прозора са спољашњим крилима. Конзолне светиљке јавне расвете од кованог гвожђа се такође рестаурирају и конзервирају.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak