Nokia je pre 10 godina napravila najveću grešku

Mondo 07.11.2017 11:09
Nokia je pre 10 godina napravila najveću grešku


To ju je koštalo svega!Pre 10 godina, na ovaj dan - 6. novembra 2007. godine - najavljena je prva javna beta verzija Android operativnog sistema (za programere). U to vreme Nokia je bila apsolutni vladar smartfon tržišta i tržišta telefona uopšte, sa udelom od oko 35 odsto (što danas i skoro nije imao nijedan proizvođač), a jaki su bili i BlackBerry i Motorola.

Android OS, kako je tada bilo ime novog smartfon operativnog sistema bio je potpuno drugačiji od Symbian-a, Windows mobilnog okruženja, rigidnog, ali bezbednog BlackBerry-ja… Svi oni redom nisu se ni osvrnuli kako treba na to što Android OS ima da ponudi i nisu videli njegov potencijal. To ih je sve koštalo mesta na kojem su tad bili.

S druge strane ostao je Apple. Ta kompanija je u tom momentu najavila svoj prvi iPhone ikad, a Apple k’o Apple, nije pratio šta Android ima da ponudi, ali je imao keca u rukavu - proizvod koji je u stanju da promeni industriju smartfona. Znao je to Stiv Džobs, a znali su to i kupci, očigledno! Apple je jedini ostao tamo gde je i bio, čak je isto i napredovao, kao Android.

Pre 10 godina Nokia je napravila svoju najveću grešku - potcenila je Android OS. Evo šta je bilo Nokijino zvanično saopštenje, ali i drugih relevantnih kompanija u to vreme.

Ne vidimo ovo kao pretnju“.

Nokia

Zaista zvuči tako kao da oni okupljaju gomilu ljudi da zajednički rade na novom telefonu, a to je nešto što mi radimo već pet godina. Ne razumem kakav uticaj pokušavaju da izvrše (na sve nas)“.

Skot Horn, Microsoft Windows Mobile

Shvatamo ovo ozbiljno, ali mi smo ti koji imaju prave telefone, prave platforme za telefone i veliki broj korisnika za koji smo ih pravili“.

Symbian konzorcijum

U sjajnim smo odnosima sa Google kompanijom i ovo ništa ne menja. Oni svakako jesu vrlo važan partner za naš iPhone“.

Apple

Deceniju kasnije Nokia je umrla, pa prihvatila Android. Microsoft više „ne gura“ svoj mobilni operativni sistem. BlackBerry je na „steroidima“, Symbian više ne postoji, a Motorola je umirala, pa se vraćala i sad su, uglavnom OK. Izuzetak je jedino Apple, koji je i dalje tu, moćniji u smartfon svetu nego što je ikad bio.

Izgleda da je Apple, ipak, odigrao najpametnije…
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak