Goša ide u stečaj

03.11.2017 15:30
Goša ide u stečaj


Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke ide u stečaj.Milan Vujičić, koji je do prošlog meseca predvodio štrajk radnika u ovoj fabrici koji je trajao gotovo šest meseci, potvrdio je ovu informaciju za "Danas". Vest o stečaju dolazi mesec dana nakon što su radnici konačno postigli dogovor sa novim vlasnikom Lisnart limitedom koji su fabriku početkom aprila kupili od slovačke firme ŽOS Trnava. Na pitanje šta se desilo, Vujičić kaže da radnici "ne znaju", ali da očigledno Slovaci ne žele da Goša nastavi da radi.
 
"Zvao nas je direktor koji je bio danas u Vladi na sastanku. Ćerka firma ŽOS Trnave Zolen je pokrenula stečaj, toliko nam je rekao", kaže Milan Vujičić.
 
Štrajk u Goši počeo je krajem marta, kada se radnik Dragan Mladenović ubio u fabrici i to zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa, neoverenih zdravstvenih knjižica. Radnici su se udružili i sa kratkim prekidom štrajk je potrajao do polovine septembra.
 
Radnicima je ŽOS Trnava ostala dužna gotovo 1,8 miliona evra za doprinose i četiri miliona evra državi na ime poreza. Kada se 220 radnika fabrike zbog ovoga pobunilo, ŽOS Trnava je u rekordnom roku, za dan, prodala Gošu kompaniji Lisnart holdings limited, registrovanoj na Kipru.
 
Zbog prodaje munjevitom brzinom pojavile su se u medijima, ali i među radnicima, priče da su novi vlasnici ustvari povezani sa starim. Radnici su u međuvremenu, uz posredovanje Vlade Srbije, dobili deo novca koji im je bivši vlasnik ostao dužan, i taman kad se činilo da će Goša nastaviti da radi stigla je vest o stečaju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak