Bez dečjeg sedišta u kolima kazna i do 120.000 dinara

Novosti 03.11.2017 15:26
Bez dečjeg sedišta u kolima kazna i do 120.000 dinara


Kazna za nesavesnog vozača koji bude vozio dete bez auto-sedišta, umesto sadašnjih maksimalnih 30.000 iznosiće i do 120.000 dinara.Kako pišu "Novosti", to određuju izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koje bi uskoro trebalo da se nađu pred poslanicima Skupštine Srbije.
 
Sedišta za najmlađe moraće da imaju odgovarajući atest, a biće obavezna za svako dete dok ne dostigne 135 centimetara visine, dok je u pojedinim evropskim zemljama propisano da ta visina bude minimalno 150 cenimetara. 
 
"Izmene Zakona predviđaju da se kazne za vožnju deteta van sedišta povećaju i da budu i do 120.000 dinara. Tu ne sme da bude nikakvog kompromisa jer su deca među najugroženijim kategorijama u saobraćaju", poručuje direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damih Okanović za "Novosti".
 
On navodi da je pre dve godine usvojena Strategija o bezbednosti saobraćaja Srbije koja predviđa da nijedno dete ne nastrada u saobraćaju od 2020. Međutim, prošle godine je u Srbiji u saobraćajnim nesrećama nastradalo 12 dece. Od toga osam u kolima roditelja i sva su vožena bez odgovoravajuće opreme. Situacija u 2017. godini je još gora, jer je do sada nastradalo 14 dece.
 
"Kazne su tu da nateraju roditelje kada nikakvi apeli i edukacija ne mogu da ih uvere da posvete maksimalnu pažnju prevozu svoje dece", dodaje Okanović. Važeći Zakon kaže da dete do tri godine starosti mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu, što se u praksi pokazalo kao neodgovorajuće.
 
Prema trenutnim propisima, kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu bez auto-sedišta, iznosi od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda.
 
Po predloženim izmenama, uz novčanu kaznu od 30.000 do 120.000 dinara, predviđena je i kazna zatvora do 30 dana, 14 kaznenih poena i osam meseci zabrane upravljanja vozilom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak