Penzionerima pomoć stiže u ponedeljak

Novosti 03.11.2017 09:40
Penzionerima pomoć  stiže u ponedeljak


NOVAC najstarijim sugrađanima upisanim u bazu do 27. oktobra. Nebitno da li je prebivalište u zemlji ili inostranstvuSVI penzioneri koji su zaključno sa 27. oktobrom 2017. u isplatnoj bazi Fonda PIO, nezavisno od toga da li im je prebivalište u Srbiji ili u inostranstvu, dobiće u ponedeljak po 5.000 dinara. Jednokratna isplata, shodno Zaključku Vlade, pripada svima koji su do sada bili na spisku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali ne i onima koji su u proceduri, odnosno podneli su zahtev ali još nisu dobili rešenje.

Kako kažu u Fondu, istovremeno ovu jednokratnu pomoć dobiće i svi korisnici privremene naknade - invalidi druge i treće kategorije, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i invalidna deca koja koriste privremenu naknadu Fonda PIO.

- Ukupno 1.753.319 korisnika obuhvaćeno je pomenutim Zaključkom - kaže Jelica Timotijević, direktor sektora za odnose sa javnošću u PIO. - Jednokratna isplata svim korisnicima počeće 6. novembra i penzioneri će dobiti svoj novac na isti način kao što primaju i penziju, što znači da će oni koji čekove primaju preko tekućih računa u poslovnim bankama pomoć dobiti istog dana, kada počinje i isplata na kućne adrese i šaltere isporučnih pošta, ali će ona trajati nekoliko dana.

Kako objašnjavaju u PIO, za ove svrhe ukupno je predviđeno 8,85 milijardi dinara, a Fond PIO snosiće sve troškove jednokratne isplate.

- Pomoć penzionerima 2010, 2012. i 2013. godine bila je limitirana do određenog iznosa penzija i isplaćena je isključivo korisnicima sa prebivalištem u Srbiji - kaže Timotijević. - Isplate u 2016. i 2017. godini nisu limitirane visinom penzije i isplaćene su, odnosno biće isplaćene, svim penzionerima, bez obzira na to da li im je prebivalište u Srbiji ili u inostranstvu.

Kako dodaju nadležni, danas se za penzije iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase stizalo čak 20 procenata više. Merama fiskalne konsolidacije došlo se do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.

VEĆINA PREKO RAČUNA

STATISTIKA PIO fonda pokazuje da će ovu finansijsku injekciju od 1,7 miliona korisnika preko tekućeg računa dobiti oko 1,3 miliona najstarijih, dok će nešto više od 450.000 penzionera taj novac dobiti u gotovini na ruke.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak