Donatorska večera u Stokholmu

RTS 28.10.2017 14:07
Donatorska večera u Stokholmu


U organizaciji britansko-skandinavske eparhije i njenog vladike Dositeja, u subotu, 28. oktobra, u sali Hrama Svetog Save u Stokholmu, sa početkom u 19 časova, biće organizovano donatorsko veče. Prihod je namenjen nastavku izgradnje manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Vukstorpu, koji predstavlja duhovni i kulturni centar eparhije."Gledajući rasprostranjenost naših parohija u Švedskoj, ispostavilo se da većina parohija gravitira ovom centru. To nije jedino bogoslužbeno mesto, imamo još jedno u okviru Svetog Jovana Šangajskog, a u projektu je još jedna kapela u dvorištu sveprepodobne mati Paraskeve i crkva Svetog Trifuna sa ove strane, kod Trifunovog jezera, a tako smo ga nazvali prvog dana kada smo došli i videli kako patke plivaju po tom jezeru, a zna se da je Sveti Truf je bio zaštitnik gusaka", kaže za Program za dijasporu RTS-a vladika Dositej.

Na devet hektara imanja koji je u manastirskom posedu, duhovni centar uveliko živi...šta su prioriteti za dalje?

"Prioritet je da ovaj sadašnji paraklis ili kapelu proširimo, da ima još toliko prostora, jer se pokazala tesna, naročito kada pravimo sabore i kad je manastirska slava, i zatim da se uredi manastirski konak. U konaku bi bilo nekoliko apartmana za goste, jedan salon gde bismo mogli da primimo malo viđenije goste, bila bi sala za predavanja, biblioteka, muzej i galerija. Takođe, mislim da će to biti jaka kulturna veza između našeg i švedskog naroda", kaže vladika Dositej.

Ovo je dobra prilika da pozovemo sve Srbe i njihove prijaljtelje Šveđane, i one koje žive u susednim zemljama, da se sa vama druže, kako u Stokholmu, tako i u drugim gradovima.

„Organizujemo prvu donatorsku, dobrotvornu večeru u Stokholmu, 28. oktobra sa početkom u 19 časova sa temom šta je bilo, šta je sada i šta treba da bude. Pored Stokholma, gde će se održati prva donatorska večera, planirano je da se takva večera održi i u Geteborgu, kod oca Dragana, i u Malmeu, u Londonu, Birmingemu, a videćemo, možda i u otadžbini", kaže vladika Dositej.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak