'Viza' tvrdi da nema zastoja u plaćanju karticama

Politika 28.10.2017 09:59
'Viza' tvrdi da nema zastoja u plaćanju karticama


Građani se već danima žale da kupovina bez keša ne funkcionišeProblem sa korišćenjem platnih kartica u pojedinim trgovinskim lancima i na drugim prodajnim mestima biće otklonjen u najkraćem roku, izjavio je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije „Viza” za jugoistočnu Evropu, potvrdivši pisanje domaćih medija da su građani prethodnih dana imali problem da na ovaj način plate račune.

– Došlo je do problema, ali je reč o ograničenom uzorku. Istražujemo o čemu je reč, izjavio je Đorđević na forumu „Serbija kešles”, koji je održan u organizaciji kompanije „Viza”, i dodao da se još ne zna da li je uzrok problema kod kompanije „Viza” ili kod neke treće strane.

I u ovoj kompaniji su za „Politiku” potvrdili da je ovaj problem rešen, da svi sistemi funkcionišu i da će o svemu obavestiti finansijske institucije i građane.

Međutim, na blagajni Doma omladine je bilo istaknuto da je zbog problema sa POS terminalom plaćanje karticama otežano. Našoj redakciji su se javljali čitaoci, žaleći sa da sistem ne funkcioniše i tvrdeći da su trgovci ovaj problem sa karticama iskoristili da se lakše domognu gotovine. Ne čudi, jer ovo im ide naruku da izbegnu bankarske provizije za korišćenje POS terminala.

Da podsetimo, prethodnih dana u pojedinim radnjama kupci nisu mogli da plaćaju karticama, a kao razlog naveden je problem u saobraćaju na POS terminalima. I pojedine banke su potvrdile da je u toku uvođenje novog, naprednijeg tehničkog sistema za sve kartice. I klijenti su dobili obaveštenja da će banke u narednom periodu unaprediti sistem platnih kartica, zbog čega će pojedine usluge biti privremeno nedostupne.

U kompaniji „Delez” za naš list su izjavili da u svim „Maksi” supermarketima, „Tempo” i „Šop end go” prodavnicama kupci nesmetano mogu da plaćaju „viza” karticama.

Istovremeno dok se ovo dešavalo na prodajnim mestima širom Beograda, verovatno ne znajući za problem, ministar finansija Dušan Vujović izjavio je pre tri dana da se zalaže za smanjenje učešća gotovine u srpskoj ekonomiji, za koju kaže da „hrani sivu ekonomiju”. On je najavio da je spreman da razmotri stimulativne mere za korišćenje bezgotovinskog plaćanja.

– Recimo, da damo nižu stopu PDV-a i stimulacije da ljudi, posebno oni koji novac dobijaju iz budžeta, a to su socijalna pomoć, kompenzacija u poljoprivredi i penzije, dobiju direktnu finansijsku stimulaciju preko računa u Poštanskoj štedionici ili komercijalnim bankama koje bi potpisale ugovor o davanju računa bez mesečne naknade i troškova, objasnio je ministar finansija.

On je izjavio da su se na Kopaonik forumu nedavno čuli dosta zabrinjavajući podaci koliko se keša koristi u srpskoj ekonomiji. Posle izlaganja na 17. ekonomskom samitu Srbije, pod nazivom „Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti”, rekao je da postoje podaci da Poštanska štedionica i Pošta imaju stotine ljudi koji se bave samo brojanjem novca koji se isplaćuje u kešu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak