Nova ostavka u radnoj grupi za Medijsku strategiju

Danas 26.10.2017 10:48
Nova ostavka u radnoj grupi za Medijsku strategiju


Medijski preduzetnik, nezavisni stručnjak za digitalne medije Dejan Nikolić napustio je Radna grupa za izradu nove medijske strategije."Smatram da je potpuno besmisleno da odluzčujemo o ookruženju u kome će novinari raditi sledečćih pet godia bez predstavnika glavnih novinarskih udruženja koji su već napustili grupu u prethodnih par nedelja", napisao je on na Facebooku.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je u julu obrazovalo radnu grupu za izradu radne verzije Strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023. godine i pratećeg Akcionog plana, a plan je da bude usvojena do kraja ove godine.

Radna grupa imala je 15 članova, predstavnika novinarskih i medijskih udruženja, državnih organa i nezavisnih eksperata.

Iako su iz radne grupe istupili predstavnici Asocijacije medija, Udruženja novinara Srbije (UNS) i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija najavljeno je da će radna grupa nastavti da radi.

UNS je 19. oktobra obavestio Ministarstvo da se povlači iz radne grupe, a u dopisu v.d. pomoćnika ministra kulture i informisanja Milošu Jankoviću navedeno je da je Uprava odlučila da se UNS povuče do izbora novog državnog sekretara za informisanje, "iz razloga navedenih u obrazloženju ostavke članice radne grupe Ljiljane Smajlović koja je predstavljala UNS".

Ljiljana Smajlović podnela je 13. oktobra ostavku, navodeći da je to lični protest zbog imenovanja novog državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića koji je izjavio da žene ne treba birati za predsednice, "muškarac mora da vodi kuću" i da se žene "nisu dokazale".

Predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Nedim Sejdinović saopštio je 20. oktobra da napušta radnu grupu, na osnovu zajedničke odluke članica Koalicije.

U radnoj grupi su i Stanko Crnobrnja, Maja Raković, Tamara Momirov, Nenad Krajnović, Dejan Masliković, Irini Reljin, Milan Petković, Čedomir Radojčić, Milivoje Mihajlović, Ištvan Bodžoni i Miloš Janković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak