Roditeljski dodatak od 100.000 na 24 rate, čekaju se socijalne karte

Radio 021 25.10.2017 12:03
Roditeljski dodatak od 100.000 na 24 rate, čekaju se socijalne karte


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da ministarstvo radi na kreiranju socijalnih karata, po uzoru na evropske zemlje i najavljuje uvođenje mobilnog inspektora za borbu protiv rada "na crno".On je u intervjuu za današnju "Politiku" kazao da će "kreiranjem registra socijalnih osiguranika i socijalnih karata država imati uvid i kontrolu u sve prihode, ali i mogućnost da finansijsku pomoć pravednije raspodeljuje onima koji na to imaju pravo", kao i da je njegova želja da "država sve informacije ima na jednom mestu i da se svaka promena po automatizmu evidentira".
 
"A to za građane znači da više neće morati da obilaze po 15 šaltera da bi ostvarili neko pravo iz oblasti socijalne zaštite - na dečji dodatak, recimo. Mi radimo sve da u tome u što skorije vreme i uspemo. Država mora da spreči zloupotrebu, ali i da urgentno pruži pomoć kada je potrebna", rekao je Đorđević.
 
Na konstataciju da podaci govore da je oko 700.000 osoba nezaposleno, da nezaposlenost najviše pogađa mlade i da se procenjuje da svake godine oko 20.000 osoba odlazi iz Srbije "trbuhom za kruhom", mladih od kojih se očekuje da popravljaju natalitetnu sliku nacije, Đorđević je naveo da se, prema podacima Ankete o radnoj snazi za drugi kvartal 2017, anketna stopa nezaposlenosti znatno smanjuje i sada iznosi 11,8 odsto.
 
On je dodao da se spuštanje nivoa nezaposlenosti očekuje i privlačenjem stranih i domaćih investitora, kreiranjem novih radnih mesta, pojačanom finansijskom kontrolom, ali i inspekcijskim nadzorom na terenu.
 
"Što se tiče odlaska mladih iz Srbije, Vlada Srbije već preuzima mere koje uključuju prilagođavanje obrazovnih programa i kurikuluma potrebama tržišta rada, posebno uvođenjem obrazovnih profila iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i obrazovnih profila stručnih radnika za koje postoji potreba i tražnja na tržištu rada", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
 
Đorđević je kao "poslednji dobar primer iz prakse" pomenuo "prijem prve grupe studenata završnih godina postdiplomskih studija Pravnog i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu na program tromesečnog volontiranja".
 
"Ovim projektom naše ministarstvo želi da pruži podršku studentima da ostanu u Srbiji", kazao je on.
 
Upitan kako će se boriti za prava angažovanih u "radu na crno", kojih je prema procenama između 600.000 i milion osoba, Đorđević je naveo da je nedavno inspektorat za rad potpisao sporazum sa Poreskom inspekcijom, čime je dogovoren zajednički rad na terenu i da "inspekcija više neće biti redovna i najavljena, već vanredna i pojavljivaće se svuda da bi poslodavce koji ne prijavljuju radnike opomenula da će biti u problemu".
 
"Uvodimo i mobilnog inspektora koji će moći na licu mesta da proveri da li je neko prijavio radnika ili ne, kako bi se odmah izdavale kazne ili upozorenja u zavisnosti od statusa tih radnika", rekao je Đorđević .
 
On je dodao da "zahvaljujući izmeni zakona, više neće biti potrebno tri dana za prijavu radnika".
 
"Dakle, svako mora da prijavi radnika od momenta kada on počne da radi i više neće moći da se vadi na istu priču 'baš danas je radnik počeo da radi, prijaviću da sutra'", kazao je ministar.
 
Na pitanje u čijoj su nadležnosti privatne agencije putem kojih radnici završe kao jeftina i mobingovana radna snaga, uz navođenje poslednjih primera iz Slovačke u kojoj je privedeno 23 srpskih državljana, Đorđević je odgovorio da "u Srbiji trenutno legalno deluje 105 agencija za posredovanje pri zapošljavanje u zemlji i inostranstvu, a njihov spisak nalazi se na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja".
 
"Država i Ministarstvo rada će pomoći svakom građaninu ove zemlje koji se nađe u nevolji - to nije sporno. Ali, ako radnici odu u inostranstvo putem agencija koje nemaju licencu, mi smo ograničeni jer ne možemo da im pružimo pravnu pomoć", rekao je Đorđević.
 
Na konstataciju da je najavio povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara i pitanje da li će on biti isplaćivan odjednom, kao što je do sada bilo, ili na rate, ministar je kazao da će "biti isplaćivan od januara u 24 rate - ako Skupština Srbije tako odluči".
 
"Mi želimo da ti dodaci budu u skladu sa mogućnostima države i verujemo da će država biti u prilici da daje sve više i brže reaguje na urgentne situacije načinom isplate. Promena jednog dinara obevezuje nas da menjamo zakone i idemo u skupštinu. Ostali iznosi - za drugo, treće i četvrto dete ostaće isti", rekao je Djordjević.
 
Na pitanje kada se može očekivati uvođenje zakona o registrovanom partnerstvu, kojim se legalizuje zajednica osoba istog pola, uz konstataciju novinara da se Srbija obavezala u okviru akcionog plana za poglavlje 23 da donese ovaj zakon do oktobra 2019, Đorđević je naveo da "Srbija na putu ka EU radi usklađivanje svog zakonodavstva i sprovodi sve obaveze koje je na tom putu preuzela".
 
"Vlada Srbije je uporna da na tom putu istraje, a naš glavni cilj je bolji materijalni položaj građana, kao i pravna sigurnost", zaključio je Đorđević.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak