Deca zaslužuju pomoć matice

Vesti 25.10.2017 11:58
Deca zaslužuju pomoć matice


Republika Srbija trebalo bi u većoj meri da pomogne očuvanje srpskog jezika u dijaspori, ocenili su gosti iz otadžbine koji su nedavno posetili Prosvjetinu školu srpskog jezika u Beču.Uredništvo časopisa "Vitez" i Aleksandar Čotrić, član Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u okruženju, razgovarali su sa đacima škole SPKD Prosvjeta i čitali im pesme i aforizme.

- Učenje jezika je najvažniji deo u očuvanju nacionalnog identiteta. Neka se ne naljute drugi koji kažu da je to možda informisanje, vera, običaji ili folklor. Smatram da je jezik osnovna odlika svake nacije, pa i srpske. Samo ako deca od najranijeg detinjstva nauče maternji jezik, ostaće to što su bili u trenutku rođenja - istakao je Čotrić u izjavi za "Vesti".

On smatra da Prosvjetina škola zaslužuje još značajniju pomoć matične države.

- Mi ćemo kao resorni skupštinski odbor ukazati na njen značaj prilikom sledećeg konkursa kako Ministarstva kulture, tako i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, da se moraju izdvojiti veća materijalna sredstva za nastavnike, udžbenike, dolazak dece u Srbiju - najavio je on.

Čotrić je podvukao da je to prioritetno pitanje kada je reč o odnosu matice i dijaspore.

Srđan Mijalković, predsednik odbora SPKD Prosvjeta u Austriji, kazao je da trenutno škola ima tri razreda, odnosno da projekat, Škola srpskog jezika, koji obuhvata i Mali hor, broji oko 150 dece, a da tokom godine naraste i na 200.

- Bilo bi lepo da dobijemo podršku države, Ministarstva prosvete i to ne samo finansijsku, već u obliku svedočanstva, jer se radi po programu po kojem radi Dopunska nastava u Švajcarskoj i Nemačkoj. Nama je nezavidna situacija jer nemamo svedočanstva - objasnio je on.
Mijalković na podršci posebno zahvaljuje Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Beču i ističe da je škola dobrovoljna. Roditelji žrtvuju slobodno vreme jer smatraju da je važno da dovedu decu da uče maternji jezik.

Nastavnici sa iskustvom

Projekat Škola srpskog jezika otpočeo je sredinom septembra 2013. godine. Cilj je da se srpskoj i drugoj deci koja to žele, a žive u Beču, omogući da uče i neguju srpski jezik i kulturu, kako bi kod njih sačuvali i povećali osećaj nacionalne pripadnosti i vezu sa maticom, kao i jačanje svesti o svom nacionalnom i kulturnom identitetu.
Nastavu na srpskom jeziku realizuju profesori srpskog jezika koji predaju u austrijskim osnovnim školama ili profesori koji imaju pedagoško obrazovanje i iskustvo u radu sa učenicima.

Bez dopunske škole 25.000 đaka

Više od 25.000 dece srpskog porekla je u školskom sistemu Beča i ona nemaju priliku da nauče srpski jer nema dopunske nastave. U austrijskim školama, ako ima dovoljno đaka, postoje razredi u kojima se uči veštački jezik "bosanko-hrvatsko-srpski". Bosanski, srpski i hrvatski jezik se u austrijskim osnovnim školama predaju kao jedan jezik.
- Nadamo se pre svega da ćemo od matice dobiti podršku, ali i da će zemlja u kojoj živimo shvatiti da smo i mi njihovi građani i da je podrška pravom maternjem jeziku nešto što čini dobro državi. Što bolje deca znaju maternji, naučiće bolje nemački jezik, a i učiti bolje, postati stručnjaci - kaže Mijalković.
On se nada da će pomoć institucija biti veća i da se formalizuje ono što već postoji.

- Postoji veliki broj naših građana koji se aktivno trude da im deca uče maternji jezik - rekao je on.

- Dovodim redovno svoje dve ćerke Maju i Sofiju da bi naučile srpski jezik i druže se sa našom decom - kaže Milena Anđić. Ona očekuje prvenstveno da deca nauče srpski, ćirilično pismo, ali i malo više o našoj kulturi, kako bi znale odakle potiču.

Raspored nastave i proba

Prosvjetina škola održava nastavu nedeljom od 12 do 14 časova u crkvi Vaskrsenja Hristovog - 2. bečki okrug, u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice - 16. bečki okrug, kao i razred u 3. okrugu (Gerlgasse 14), nedaleko od crkve Svetog Save. Probe Malog hora Prosvjete u 3. okrugu (Gerlgasse 14) ponedeljkom od 18 do 19 časova. Postoji i Mala pričaonica za predškolsku decu koja se održava svake nedelje od 11.30 u biblioteci hrama Svetog Save (Veithgasse 3, 1030 Wien) i biblioteci hrama Vaskrsenja Hristovog (Engertstrasse 158, 1020 Wien). 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak