Nasilnici će po hitnom postupku biti smeštani na psihijatriju

Radio 021 23.10.2017 10:44
Nasilnici će po hitnom postupku biti smeštani na psihijatriju


Nasilnici i osobe sa mentalnim smetnjama koje su sklone porodičnom nasilju od sada će po hitnom postupku biti smeštani u kliniku "Doktor Laza Lazarević".Ova mera je predviđena Protokolom o saradnji koji su zaključili Prvo, Drugo i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sa klinikom "Doktor Laza Lazarević".

Primena Protokola će omogućiti buduće koordinirano i hitno smeštanje lica sa mentalnim smetnjama koja usled tih smetnji ozbiljno i direktno ugrožavaju sopstveni život, zdravlje ili bezbednost i život drugog lica, navode u Tužilaštvu.

U cilju efikasnog postupanja uvedeni su i dežurni telefoni u klinici "Dr Laza Lazarević" koji će 24 časa biti dostupni postupajućim tužiocima kao i policiji. Pored ovoga, protokolom su definisane i usluge veštačenja takvih lica, žrtava nasilja.

Potpisnici Protokola su i izrazili obostranu volju za korišćenjem različitih terapeutskih modaliteta prema počiniocima nasilja kojima klinika raspolaže, sa ciljem podvrgavanja psiho-socijanom tretmanu počinilaca nasilja i njihovog praćenja kroz primenu psiho-socijanog tretmana.

Očekuje se da će ovaj vid saradnje policije, tužilaštva i klinike značajno poboljšati kavlitet saradnje, budući da je značajno ubrzan postupak smeštaja i veštačenja lica sa mentalnim smetnjama.

Protokol je rezultat zajedničkih predloga i konkretnih mera za hitno delovanje, koji su usaglašeni na ranije održanom sastanku u Ministarstvu pravde Srbije.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici primenjuje se od 1. juna i predviđa niz hitnih mera. Počinioci nasilja su mahom zavisnici od alkohola, ali i drugih oblika poremećaja ličnosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak