Pet romantičnih jesenjih putovanja

Novosti 21.10.2017 21:20
Pet romantičnih jesenjih putovanja


Evropske gradove, dvorce i jezera najbolje je posetiti tokom oktobra i novembra. "Siti brejk" je u ovom delu godine najpovoljniji, a pijace pune lokalnih proizvodaMNnogi smatraju da je najlepše vreme za putovanje jesen, jer je priroda izdašna u bojama i svaki prizor deluje lepo i romantično. Pijace u evropskim gradovima prepune su lokalnih proizvoda, a jesen je pravo vreme i da se krene na vinsku turu. Romantične duše ne treba da čekaju zimu, već da odaberu neko od najlepših odredišta i krenu na put. I cene su u ovom periodu nešto niže nego u poređenju sa ostatkom sezone.

MINHEN, Nemačka

OKTOBERFEST je završen, ali glavni grad Bavarske nije ništa manje uzbudljiv ni ovih dana. Kada se doda činjenica da se u okolini Minhena nalaze najlepši nemački dvorci koji su okruženi ekplozijom boja koju stvara lišće nemačkih šuma - nema dileme da se pođe na put dug 1.000 kilometara (od Beograda). Bavarska priroda je bujna i prelepa, a čuveni dvorci, poput Nojšvajnštajna, u jesen izgledaju kao iz bajke. Od parkinga do dvorca može se stići fijakerom koji prolazi kroz tunel drveća ukrašenog zlatnim lišćem. Dvorac je otvoren 1886. godine, sedam nedelja pošto je poginuo kralj Ludvig Drugi, koji je uspeo da izgradi najromantičniji evropski dvorac, ali ne i da ga vidi. Najlepše fotografije belog dvorca mogu se napraviti sa mosta Marijen.

PRAG, Češka

GOTSKA arhitektura, reka Vltava i bujno zelenilo čine Prag romantičnim odredištem koji obožavaju parovi. Ovaj grad je posebno lep u jesen, jer "uhvati" svaki tračak sunca kako bi zasijale kupole crkava, dvorac i Karlov most. Međutim, Pragom je najlepše šetati uveče kada se uključe lampe i senke šetača ukrase pločnik grada. Naročito je lepo otići na krstarenje brodom po Vltavi, koji je replika parobroda iz 19. veka.

SALCBURG, Austrija

BEČ je uvek lepo videti, ali je Salcburg nešto, zaista, posebno. Salcburg je ušuškan među šumama i vinogradima, a elegantne vile i dvorac Hoensalcburg pored reke Salzah mame romantične turiste. Ovde je rođen Mocart, ovde su se održavali prekrasni balovi, snimljen je film "Moje pesme, moji snovi" i ovaj grad je već spreman za božićne vašare. Ulica Getreidgase uspela je da sačuva autentičan izgled iz vremena kada je kroz nju trčao mali Mocart, a kafa i "zaher" torta u istoimenom hotelu kraj reke više prijaju nego u bečkom, gde je uvek gužva.

JEZERO KOMO, Italija

AKO Džordž Kluni i supruga Amal smatraju da je jezero Komo najromantičnije mesto na svetu, ko ima pravo da kaže da greše? Komo je od Milana oko dva sata vožnje, a italijanska prestonica mode je od Srbije udaljena oko sedam časova vožnje. Za razliku od jezera Garda, Komo i u jesen sija glamurom. U oktobru i novembru nema gužve koju prave turisti i sada je pravo vreme za šetnju kraj jarko crvenog drveća koje se ogleda u zelenoj boji jezera. Vino treba popiti u ribarskom selu Varena iz 11. veka, uveče pogledati predstavu u Teatro socijale ili brodićem krstariti jezerom i diviti se lepim vilama.

PROVANSA, Francuska

NISU samo Nica i Kan Provansa, a ova dva grada u koje se slivaju reke turista treba i izbegavati. Sunce i u jesen obasjava ovu najlepšu francusku oblast i lavanda miriše tokom čitave godine. Sada je međutim najbolji trenutak da se ode u neki manji grad Provanse, jer su vino i sir zreli, a može da se ode na turu u potrazi za tartufima. Pijace se šarene od jesenjih proizvoda, a priroda odiše bronzanim i zlatnim bojama. Francuzi u jesen nisu "nervozni" kao u špicu sezone, a u većini hotela šefovi organizuju časove kuvanja.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak