Funkcionerima praštaju prekršaje: Moguć sporazum o priznanju

Radio 021 19.10.2017 09:51
Funkcionerima praštaju prekršaje: Moguć sporazum o priznanju


Agencija za borbu protiv korupcije mogla bi do kraja godine da počne da sa funkcionerima zaključuje sporazume o priznanju prekršaja, što je pravni institut koji se za sada u Srbiji primenjuje samo na saobraćajne i carinske prekršaje, kaže predsednik Udruženja prekršajnih sudova Milan Marinović.Odgovarajući na pitanje novinara o primeni sporazuma o priznanju prekršaja, Marinović je rekao da postoje nagoveštaji da će Agencija do kraja godine početi da zaključuje takve sporazuma, ali i naveo da je potrebno da to nezavisno telo utvrdi jasna pravila u kojim slučajevima je moguće zaključenje takvog sporazuma, a koji će se prekršaji i dalje rešavati na sudu.
 
Precizirao je da je na Agenciji da utvrdi za koje je prekršaje opravdano ponuditi funkcionerima sporazum o priznanju prekršaja.
 
Taj pravni institut, kaže Marinović, na raspolaganju je i drugim organima, poput Državne revizorske institucije, budžetske inspekcije, poreskih organa... Navodi da je primena sporazuma o priznanju prekršaja maksimalno olakšana izmenama Zakona o prekršajima iz 2016. godine.
 
Kaže da se lično zalaže da u što većem broju oblasti počne primena sporazuma o priznanju prekršaja jer time "dobijaju i učinilac prekršaja i podnosilac zahteva, a sudovi će biti rasterećeni rada na tim predmetima i moći će da se posvete onim predmetima za koje nema mogućnosti zaključenja sporazuma o priznanju prekršaja".
 
Prema rečima Marinovića, do sada je taj pravni institut dao fantastične rezultate za saobraćajne prekršaje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak