6 situacija u kojima morate da povećate unos soli jer može da vam spase život

Telegraf 17.10.2017 22:49
6 situacija u kojima morate da povećate unos soli jer može da vam spase život


Neke aktivnosti i stanja organizma prosto zahtevaju da povećate unos soliNaša ishrana sama po sebi sadrži velike količine soli, jer često posegnemo za grickalicama pa onda i ne razmišljamo o tome da našem organizmu može da fali soli.

Sportisti koji se duže vreme naprežu u aktivnostima treba da povećaju unos soli. Hiponatrenija je stanje koje se prepoznaje po vrtoglavici, konfuziji, slabosti, a može da dovede i do smrtnog ishoda. Do nje dolazi kada se ljudi previše znoje i unose dosta vode kako bi ostali hidrirani, ali ne unose ujedno i dovoljno soli.

Živite u toploj i sparnoj klimi

Još jednom, prekomerno znojenje dovodi do smanjenja soli. Ako ste se prepoznali onda dodajte malo soli svemu što nameravate da konzumirate.

Imate neko od oboljenja

Gubitak soli može da bude i znak bolesti bubrega kada telo ne može da održi neophodan nivo soli u organizmu. Simptomi su takođe hiponatrenija i prateći simptomi.

Uzimate neki diuretik

Neki lekovi, pogotovo diuretici mogu da dovedu do disbalansa minerala i dolazi do povećanja izlučivanja.

Stariji se i vaše sećanje je maglovito

Stariji, posebno oni prekio 80 godina mogu da osećaju poboljšanje moždanih funkcija ako unesu više soli. Istraživanje je pokazalo da za razliku od onih koji su smanjili unos soli, starije osobe koje su povećale unos lakše mogu da se prisete nekih stvari iz rošlosti.

Bolujete od ovog retkog poremećaja

Barterov sindrom može da utiče na proces obrade soli u vašim bubrezima. Ukratko, veće količine soli završavaju u vaš urin, a nedovoljno se apsorbuje u organizam. Stanje je retko i zavisi od genetskih anomalija. Simptomi su povraćanje, ekstremna žeđ i žudnja za soli.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak