Muzej savremene umetnosti konačno se otvara 20. oktobra

Politika 17.10.2017 22:20
Muzej savremene umetnosti konačno se otvara 20. oktobra


Renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti, arhitektonski biser Ivana Antića i Ivanke Raspopović iz 1965, nakon deset godina ponovo je spremna da primi posetioce.Publika će imati nesvakidašnju mogućnost – izložba „Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti” moći će da se obiđe tokom sedam dana i sedam noći, počev od 20. oktobra u 10 sati, pa do 27. oktobra u 10 sati. Ulaz će biti besplatan.

Obnova ovog reprezentativnog zdanja, koje je sada uređeno po svetskim muzeološkim standardima, podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija, sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Nova izložba dela obuhvata preko 300 radova od preko 8.000 koliko ih ima u kolekciji koju muzej poseduje, a reč je o delima koja su obeležila period od početka 20. veka do danas na Balkanu, u Srbiji i šire. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a pored njega kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić. Postavka jeste istorijska, ali nudi i nov okvir za upoznavanje i razumevanje, strukturirana je kao niz od osamnaest sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati razvoj umetnosti na pomenutim prostorima. Izložba je namenjena najširoj publici i zato je didaktički orijentisana.

Planiran je i prateći program. U saradnji sa Beogradskom filharmonijom, od 20. do 27. oktobra, nastupiće dirigenti Hajnc Karl Gruber i Urs Gabriel Felc, kao i sopran Branislava Podrumac, dok će zahvaljujući Beogradskom festivalu igre gost biti koreograf Jakopo Godani sa igračima kompanije „Balet Frankfurt” i postavkom sa baletskim igračima iz Srbije. Biće organizovan i muzički program ispred muzeja uz džez kvartet „Four plus”, di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i sadržaji za najmlađe posetioce.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak