Sve naše akademije koje to nisu

Politika 17.10.2017 22:18
Sve naše akademije koje to nisu


Ne stiče se akademsko zvanje u svakoj školi koja se akademijom zove, makar se bavila bezbednošću, lepim umetnostima, fudbalom, bankama ili frizuramaSve naše akademije, u stvari to nisu, ako se posmatraju kroz zakonski okvir. Propisi u obrazovanju, doduše predviđaju da može da postoji Akademija strukovnih studija, što bi bila samostalna visokoškolska ustanova čija delatnost objedinjuje obrazovni, istraživački, stručni i umetnički rad. Takvih kuća znanja, koje ostvaruju osnovne, master i specijalističke strukovne studije i zavređuju status akademije zato što realizuju najmanje pet akreditovanih studijskih programa u najmanje tri naučna ili umetnika polja – u Srbiji za sada nema.

Da je tako, svedoči i „Izveštaj o samovrednovanju Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) 2012–2017”, objavljen krajem jula ove godine. A predsednik KAPK-a prof. dr Ćemal Dolićanin za naš list precizira da „kod nas nema akreditovanih akademija strukovnih studija, zato što do sada nije podnet nijedan takav zahtev za akreditaciju istih”. Istovremeno, „akademija” se sreće u nazivima škola na svim nivoima formalnog i neformalnog obrazovanja, i ne znači da će se u svakoj školi koja se akademijom zove steći akademsko zvanje.

Najviše akademija u kojima je akademsko zvanje kruna školovanja imamo među akreditovanim državnim i privatnim visokim školama, fakultetima i univerzitetima. Ukupno ih je deset.

Biser preduniverzitetskog školstva je Vazduhoplovna akademija, srednja škola u kojoj stasavaju budući znalci vojne i civilne avijacije, ali kojoj mnogi zameraju što se akademijom zove, pa je neupućeni svrstavaju među fakultete Univerziteta odbrane. Oba fakulteta Univerziteta odbrane jesu akademije – Vojna i Vojnomedicinska.

Još jedan državni univerzitet – Univerzitet u Novom Sadu, ima Akademiju umetnosti, koja je takođe fakultet. „Privredna akademija” jedini je univerzitet u Srbiji sa akademijom u nazivu. Na privatnim univerzitetima ukupno je pet akreditovanih akademija. „Union”, na primer, ima dve: „Akademiju lepih umetnosti”, kako se zove njihov Fakultet scenskih i primenjenih umetnosti, i „Beogradsku bankarsku akademiju”, odnosno Fakultet za bankarstvo, osiguranje i finansije. Bivša, ali i dalje prepoznatljiva po imenu, „Akademija za diplomatiju i bezbednost” Univerziteta „Union – Nikola Tesla” prerasla je u Fakultet za diplomatiju i bezbednost.

Prof. dr Ćemal Dolićanin za naš list precizira da kod nas nema akreditovanih akademija strukovnih studija, zato što do sada nije podnet nijedan takav zahtev za njihovu akreditaciju

Od ukupno pet akreditovanih visokih škola akademskih studija, među kojima su jedna državna i četiri privatne, tri su akademije, i to Akademija za poslovnu ekonomiju, Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konzervaciju i Kriminalističko-policijska akademija (KPA) – u ovoj grupi jedina osnovana odlukom Vlade Republike Srbije. Spajanjem nekadašnje Više škole unutrašnjih poslova i Policijske akademije pre jedanaest godina nastala je KPA, kao samostalna visokoškolska ustanova koja nudi studijske programe svih nivoa obrazovanja i usavršavanja policijskog kadra. Da bi upisali osnovne studije kriminalistike, forenzičkog inženjerstva ili informatike na ovoj akademiji, kandidati pre prijemnog moraju da ispune zakonom utvrđene bezbednosne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Imaju obavezu i da prođu lekarski pregled, test psiholoških sposobnosti i testiranje na upotrebu psihoaktivnih supstanci, a onda i proveru sklonosti i znanja, koja se sastoji iz tri ispita: opšte informisanosti, matematike i informatike.

Procedura je slična za prijem na osnovne studije Akademije za nacionalnu bezbednost Bezbednosno-informativne agencije, u kojoj stasavaju diplomirani menadžeri bezbednosti. Brucoši akademije nacionalnog bezbednosno-obaveštajnog sistema ne mogu biti stariji od 20 godina, a osim zdravstvenih, psihofizičkih i bezbednosnih provera, treba da pokažu odlično znanje srpskog jezika i književnosti, istorije i adekvatan nivo fizičke spremnosti. Akademija za nacionalnu bezbednost u rangu je visokih škola strukovnih studija. Među ukupno 65 akreditovanih visokoškolskih ustanova tog tipa, još dve su akademije: „Sportska akademija” i Akademija fudbala Beograd, u kojima se školuju treneri i sportski menadžeri.

Van prosvetnog sistema možda je najpoznatija Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova. Utemeljena je da unapredi osobena znanja i veštine već fakultetski obrazovanih profesionalaca koji grade diplomatske karijere. Kandidat u klupe ove akademije ne seda bez znanja engleskog jezika i preporuke institucije u kojoj je zaposlen. Javnost, ipak, polemiše da među kriterijumima za odabir polaznika nisu zanemarljivi – partijska opredeljenost, lične i rodbinske veze, kao i da estradno zvanje „starleta”, nije prepreka za bavljenje spoljnom politikom i međunarodnim odnosima.

Kriminalisti manekeni

Na studijske programe kriminalistike KPA ne primaju mladiće niže od 173 centimetra, uz uslov da im telesna težina varira do deset kilograma više ili manje u odnosu na telesnu visinu umanjenu za 100 centimetara. Dame moraju biti visoke bar 165 centimetara, a kad se od toga oduzme metar dobije se tražena težina od koje može da se odstupi do tri kilograma više ili do 12 kilograma manje. Dakle, maturanti koji žele da u KPA steknu zvanje diplomiranog ili strukovnog kriminaliste moraju, između ostalog, da budu manekenske građe. Ali na akademiju, čak ni na upis, ne mogu da dođu u bermudama, kratkoj suknji, majici na bretele ili u papučama.

Zloupotreba Platona

Razne akademije za frizeraj, ulepšavanje, pi-ar menadžere, informatiku... pozivaju buduće đake da baš na kursevima koje one nude načine prve korake uspešne karijere. Ključna reč je kurs, a ne akademija, u nazivu svakojakih neformalnih tečajeva koji se na tržištu probijaju marketingom, a po sadržaju ne zavređuju da im se u imenu nađe reč „akademija”, kao što se zvala prva iz Platonovog doba, čije se značenje zloupotrebom obesmišljava.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak