Pobeda Zaeva na lokalnim izborim

Politika 16.10.2017 14:10
Pobeda Zaeva na lokalnim izborim


U prvom izbornom krugu izabrano 45 gradonačelnika.- Izbori u Makedoniji protekli mirno, uz manje incidente.- Gruevski ukazuje na „niz nepravilnosti" na lokalnim izborimaU prvom krugu lokalnih izbora u Makedoniji izabrani su gradonačelnici 45 opština, dok će gradonačelnici u još 35 opština biti izabrani u drugom krugu izbora 29. oktobra.

SDSM je u prvom krugu dobio čelne pozicije 37 opština, VMRO-DPMNE tri, DUI dve, grupa građana dve i Demokrtaska partija Turaka čelnu poziicju jedne opštine, navela je MIA.

SDSM i VMRO-DPMNE će odmeriti snage u drugom izbornom krugu u 19 opština, DUI i Alijansa za Albance u pet opština, a DUI i BESA u sedam.

Još uvek je neizvesno da li će gradonačelnik Skoplja biti izabran u prvom izbornom krugu, navodi makedonska novinska agencija.

Nakon prebrojanih 96,79 glasačkih listića kandidat SDSM Petre Silegov vodi sa 50,27 odsto glasova, u odnosu na kandidata VMRO-DPMNE Koča Trajanovskog, koji je osvojio 36,01 procenat.

Ostalo je da se prebroje glasovi na još 22 biračkih mesta i tada će se znati da li će Skoplje dobiit gradonačelnika u prvom ili drugom krugu, javlja MIA a prenosi Tanjug.

DIK je radnije saopštio da kandidati za gradonačelnika iz redova SDSM vode u 50 opština, VMRO-DPMNE u devet, a DUI u 12 opština, objavila je danas makedonska Državna izborna komisija.

Kako se navodi, radi se o preliminarnim rezultatima, urađenim na osnovu 98,22 odsto prebrojanih glasova, javlja MIA.

U Skoplju kandidat SDSM Petre Silegov vodi sa 50,07 odsto glasova, u odnosu na kandidata VMRO-DPMNE Koča Trajanovskog, koji je osvojio 35,99 procenata.

Predsednik makedonske Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski izjavio je pranije danas konferenciji za novinare da su izbori protekli u fer i demokrtaskoj atmosferi.

Kandidati SDSM vode u Bitolju, Đevđeliji, Kumanovu, Velesu, Delčevu, Berovu i drugim većim opštinama.

Pristalice SDSM ispred sedišta stranke u Skoplju i u drugim makedonskim opštinama slavile su pobedu na lokalnim izborima i čekaju zvaničnu potvrdu da su osvojili ta mesta.

Građani Makedonije glasali su juče za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Skoplju, na 3.480 biračkih mesta.

Pravo glasa imalo je 1.814.644 građana Makedonije, koji su se izjašnjavali o 260 kandidata za gradonačelnike i 6.627 kandidata na 372 liste za odbornike, javlja MIA a prenosi Tanjug.

Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dve sedmice, 29. oktobra, javlja Beta.

Nešto ranije  makedonska Državna izborna komisija objavila je da, prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, za mesto gradonačelnika SDSM vodi u 37 opština, VMRO-DPMNE u 15, a DUI u četiri.

To su pokazali rezultati na osnovu 14,22 odsto prebrojanih glasova. Za ostale opštine podaci nisu objavljeni.

Građani Makedonije glasali su danas za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Skoplju, na 3.480 biračkih mesta.

Pravo glasa imalo je 1.814.644 građana Makedonije, koji su se izjašnjavali o 260 kandidata za gradonačelnike i 6.627 kandidata na 372 liste za odbornike, javila je MIA a preneo Tanjug.

Izbori protekli mirno, uz manje incidente

Prvi krug lokalnih izbora u Makedoniji protekao je mirno, bez većih narušavanja reda i mira, izjavio je večeras makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

On je na konferenciji za novinare rekao da su zabeleženi manji incidenti i da je podneto 46 prijava zbog fotografisanja glasačkih listića, glasanja za drugu osobu, podmićivanja i dovođenja glasača na izbore.

„U policijskoj statistici evidentirano je preko 44 prekidanja glasanja na određenim biračkim mestima, gde je, posle konsultacija i kratkih prekida od 15 do 20 minuta, glasanje nastavljano”, rekao je Spasovski, koji je kadar SDSM Zorana Zaeva.

On je naveo da je svih 10 prijava za fotografisanje glasačkih listića rešeno i da će protiv tih lica biti podneti „odgovarajući podnesci”.

Spasovski je rekao da su tri osobe privedene zbog sumnje da su podmićivale glasače u Bitolju, a da su zbog glasanja za drugog privedene dve osobe.

Prema njegovim rečima, rešeni su i slučajevi fizičkih obračuna na glasačkim mestima u tetovskom selu Gornje Sedlarce i skopskoj opštini Butel.

Spasovski je dodao da je na jednom biračkom mestu u Resenu otkriven glasač koji je rođen u Albaniji, s ličnom kartom u kojoj je adresa bila identična adresi člana biračkog odbora koji ga je prijavio.

U Makedoniji je danas održan prvi krug lokalnih izbora za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i gradu Skoplju, a birališta su zatvorena u 19.00. Šesti lokalni izbori u Makedoniji sprovedeni su na 3.480 biračkih mesta, a nadziru ih posmatrači OEBS i nekoliko nevladinih organizacija i ambasada.

Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dve sedmice, 29. oktobra. (Beta)

Gruevski ukazuje na „niz nepravilnosti" na lokalnim izborima

Bivši premijer Makedonije i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski glasao je danas na lokalnim izborima u toj zemlji i ukazao na to da je njegova stranka uočila „niz nepravilnosti”, prenosi MIA. Na biralištu u skopskoj osnovnoj školi „Kuzman Josifovski Pitu”, Gruevski je izjavio da su te nepravilnosti uočene tokom predizborne kampanje, kao i na dan izbora.

„Želim da primetim da je u celokupnom prethodnom periodu kampanje bilo vidljivih neregularnosti i nezakonitosti, uključujući i danas, ali o tome ćemo informisati kada dođe vreme”, poručio je Gruevski. (Tanjug)

Zaev i Ivanov glasali na lokalnim izborima u Makedoniji

Na lokalnim izborima u Makedoniji glasali su čelnici vladajuće koalicije, kao i predsednik te države Đorđe Ivanov. MIA prenosi da je makedonski premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev glasao je na biračkom mestu u Strumici i poručio da je „danas veliki dan za demokratiju i slobodu u Republici Makedoniji"

„Dan kada građani biraju nastavak i zaokruživanje promena u našoj zemlji”, kazao je Zaev. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je sa glasačkog mesta u gimnaziji „Josip Broz-Tito” u Skoplju poručio da očekuje da „ovi lokalni izbori proteknu u mirnoj, demokratskoj i fer atmosferi”.

Predsedavajući makedonskog Sobranja Taljat Džaferi glasao je u selu Forino i takođe poželeo da izbori „proteknu u mirnoj atmosferi kao što je bila i predizborna kampanja”.

Koalicioni partner Zaeva Alji Ahmeti, lider stranke Albanaca u Makedoniji DUI kojoj pripada i Džaferi, izašao je na glasanje u Zajasu kod Kičeva i naveo da je „mnogo bitno da svi učesnici u izbornom procesu prihvate rezultate”. Predsednik DPA Menduh Tači i lider pokreta Besa Biljal Kasami glasali su u Tetovu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak