Uragan "Ofelija" sve bliži Evropi, Irska u "crvenom"

Radio 021 16.10.2017 13:49
Uragan "Ofelija" sve bliži Evropi, Irska u "crvenom"


Uragan "Ofelija" približava se evropskom tlu, zbog čega je Irska zatvorila sve škole.Kako su saopštile vlasti Irske, osim škola zatvoriće se i koledži i druge obrazovne institucije. Odluka je doneta u dogovoru sa službom za vanredne situacije i konsultacija sa meteorološkom službom koja prognozira dolazak "oluje bez presedana".
 
Irska meteorološka služba je izdala "crveno upozorenje" i ukazala na "potencijalni rizik po živote" pri očekivanom udaru oluje. 
 
Veruje se da će "Ofelija" oslabiti, ali će ipak biti praćena snažnim udarima vetra i do 130 kilometara na sat i obilnim padavinama, što bi moglo da izazove poplave. 
 
U Škotskoj, Velsu i delovima Engleske izdato je "žuto upozorenje". 
 
Meteorolozi ističu da je "Ofelija" najsnažniji uragan ikada zabeležen na istoku Atlantika i prvi od 1939. godine koji je "doputovao" toliko daleko na sever. 
 
Dolazak nevremena očekuje se tačno na 30. godišnjicu "Velike oluje" iz 1987, tokom koje je u Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala. 
 
Snaga "Ofelije", koja se trenutno preko Atlantika kreće prema severoistoku, u nedelju je bila u kategoriji 2, sa vetrovima brzine 169 km na sat.  Očekuje se da njena snaga oslabi na nivo oluje kada bude stigla do kopna, ali britanski meteorolozi upozoravaju da bi i dalje mogli da ga prate vetrovi "uraganske snage".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak