Policija u Todorićevoj kući, 300 policajaca na terenu

B92 16.10.2017 10:26
Policija u Todorićevoj kući, 300 policajaca na terenu


Hrvatska policija ušla jutros, u sklopu akcije "Agrokor", u "Kulmerove dvore" u Zagrebu, koji su u vlasništvu osnivača koncerna "Agrokor" Ivice Todorića.Medijske spekulacije da se Todorić već nalazi u inostranstvu potvrdio je i sam vlasnik "Agrokora" koji se putem svog bloga javio iz Londona i tom prilikom poručio da je reč o političkom i medijskom linču prema njemu.

Hrvatska policija je saopštila da opsežna policijska akcija pretresa i potrage za bivšim vlasnikom "Agrokora" Ivicom Todorićem i članovima uprave tog koncerna traje i sprovodi se u tajnosti i da stoga nisu u mogućnosti da daju više informacija.

Ljubivoje Pavasović Visković, advokat člana uprave "Agrokora", Ivana Crnjaca, potvrdio je da je njegog klijent jutros priveden.

Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) saopštilo je jutros da su u vezi sa slučajem "Agrokor" u toku izviđanje i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje krivičnih dela "protiv privrede i krivotvorenja". "Tokom ove faze preduzete su zakonom predviđene radnje odnosno izvršavani su nalozi istražnog sudije nadležnog županijskog suda radi sprovodjenja pretraga kod 15 osoba, koje su u toku", saopštio je DORH.

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva navodi se da je "postupanje nastavak višemesečne istrage na temelju proverenih i potvrdjenih činjenica, kao i da je početak opsežne istrage koja obuhvata složene poslovne odnose u poslovnom subjektu".

Kako prenose hrvatski mediji, policijska akcija "Agrokor" koja je započela jutros u 06:00 odvija se na više od 60 lokacija u Hrvatskoj, dok je 300 policajaca na terenu.
U "Kulmerove dvore" jutros su došli i Todorićevi advokati Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

Kako izveštavaju mediji, istovremeno su došli i u kuću Crnjca, a nagađa se da su na popisu istražitelja i ostali direktori "Agrokora".

Advokat Branko Šerić rekao je za regionalnu televiziju "N1" da policija vrši pretres poslovnih i privatnih prostora uz nalog sudije, sa ciljem pronalaska dokumenata, što bi moglo da potraje i ceo dan.

Vanredni poverenik za "Agrokor" Ante Ramljak je prošle sedmice podneo krivične prijave protiv odgovornih u tom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene nepravilnosti.

Ivica Todorić je potom na svom blogu objavio da nijedan evro nije otuđen ili skriven.

Ni hrvatska policija ni tužilaštvo još uvek nisu dali zvanične izjave povodom ove istrage.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak