Besplatni zdravstveni pregledi širom Srbije

RTS 15.10.2017 19:16
Besplatni zdravstveni pregledi širom Srbije


Od osam do 16 časova, vrata za sve pacijente, pa i one bez zdravstvene knjižice, bila su otvorena u više od 120 zdravstvenih ustanova širom zemlje. Ovo je drugi put da je Ministarstvo zdravlja nedeljom organizovalo besplatne preventivne preglede. Najavljuju da će Srbija makar jednom mesečno biti jedna velika ordinacija kako bi građani proverili zdravstveno stanje.Građani širom Srbije imali su priliku da obave besplatne, preventivne preglede u okviru nastavka akcije čiji je cilj rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, a koju sprovodi Ministarstvo zdravlja.

Pregledi su se obavljali od 08 do 16 sati, a svi građani, i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, mogli su da bez zakazivanja termina urade ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene, i obave ginekološke preglede. 

Pored toga, pojedine zdravstvene ustanove koje su za to imale mogućnosti, obavljaju i EKG preglede, kao i merenje nivoa šećera u krvi i merenje krvnog pritiska.

Odziv građana bio je veći nego pre mesec dana, jer su, kako saznaje RTS, od jutros do 13 časova obavljena 11.702 pregleda 

U akciju besplatnih preventivnih pregleda u u Nišu uključio se i Dom zdravlja. Pregledi su bili podeljeni  – u Kliničkom centru rade se urološki i gastroenterološki pregledi, u Domu zdravlja ginekološki opšti prgled, Papanikolau test i po potrebi ultrazvuk i kolposkopija, takođe i edukacija za samopregled dojke.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak