Podrška srpske vlade za Fajnsov film

Politika 13.10.2017 11:36
Podrška srpske vlade za Fajnsov film


Ministarstvo kulture Srbije potvrdilo da je izdvojeno 62 miliona dinara za projekat „Bela vrana” koji poznati Britanac snima kod nasMinistarstvo kulture i informisanja potvrdilo je za „Politiku” da je iz budžetskih rezervi opredeljeno 62.200.000 dinara za snimanje filma „Bela vrana” reditelja Ralfa Fajnsa, i to na osnovu Zaključka Vlade, a na predlog Ministarstva kulture i informisanja, 6. oktobra 2017.

Kako nam je objašnjeno iz ministarstva, toj instituciji obratio se Filmski centar Srbije koji je od producentske kuće „Rudik Films” iz Velike Britanije dobio molbu za podršku produkciji pomenutog filma. Sredstva će biti preneta Filmskom centru, koji će ih dalje preusmeriti „WIP Films” produkciji iz Srbije, a koja obavlja domaći servis za inostrane partnere.

Veoma je retko da se u Srbiji snima film sa ovako kvalitetnim produkcijskim i umetničkim timom, kaže Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, obrazlažući odluku da se predloži učešće u ovom projektu.

– Na osnovu uvida u filmove koji se rade u našoj zemlji i mogućih koprodukcija sa stranim partnerima došli smo do zaključka da projekat zaslužuje pažnju i preporuku, posebno jer do sada nismo imali film koji je pun renomiranih imena, počev od reditelja, preko pisca scenarija i glumaca, pa do kostimografa. Trebalo bi reći da Uredba o podsticajima za snimanje u Srbiji za sada daje odlične rezultate, ali ono što je nama potrebno jeste neko veliko ime, neki veliki projekat, kao što je ovaj, koji bi bio poznat u celom svetu i koji bi na taj način preporučivao Srbiju. Slično kao što je Hrvatska imala „Igre prestola” – dodao je Jevtić.

Okosnica „Bele vrane” jeste legendarni baletski igrač Rudolf Nurejev. Ekranizacija kao srž ima roman spisateljice Džuli Kavane, autor scenarija je dramski pisac Dejvid Her, nominovan za „Oskara” za film „Sati”. Samog Nurejeva tumači baletski igrač Oleg Ivenko, Jurija Solovjeva igra Sergej Polumin, velika baletska zvezda, a glavna ženska uloga pripala je Adel Eksarhopulos, dobitnici „Zlatne palme” i „Cezara”, poznatoj po ulozi u filmu „Plavo je najtoplija boja”. Fajns, odnedavno vlasnik srpskog pasoša, koji ima dve nominacije za nagradu „Oskar” i to za filmove „Šindlerova lista” i „Engleski pacijent”, u Srbiji je pre koju godinu već snimao film, i to svoj režijski prvenac „Koriolan”. Lokacije su bile u Beogradu i Pančevu. Otvorio je i Fest i to u godini u kojoj je na našem festivalu prikazan „Čitač”, u kojem i glumi.

Kako je iz Ministarstva kulture saopšteno, pre „Bele vrane” sredstva su dodeljena i filmu „Balkanska linija”, i to na osnovu Zaključka Vlade, a na predlog ministarstva i inicijativu Filmskog centra, i to 31. avgusta ove godine. Na ime tog projekta Filmskom centru je prenet iznos od 24.880.000 dinara, u pitanju je koprodukcija sa Rusijom, čija je tema od nacionalnog značaja. Filmski centar Srbije sredstva je preneo producentskoj kući „Archangel studios” iz Beograda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak