Er Berlin leti u istoriju

Politika 13.10.2017 11:32
Er Berlin leti u istoriju


Očekuje se da avione kupe 'Lufthanza' i 'Izidžet', ali je neizvesna sudbina 8.600 zaposlenihDrugi po veličini nemački avio-prevoznik do kraja ovog meseca definitivno odlazi u istoriju, dok će se posle sutrašnjeg završetka  pregovora sa „Lufthanzom” i „Izidžetom” znati da li će i šta od „Er Berlina” kupiti nemački avio-gigant i britanska niskotarifna avio-kompanija. Tada će moći da se nasluti i koliko će od 8.600 zaposlenih u „Er Berlinu” uspeti da zadrži posao, premda sindikati već sada nagoveštavaju da će najmanje 1.400 radnika do kraja oktobra dobiti otkaz.

Nakon što je „Etihad” kao najveći pojedinačni suvlasnik „Er Berlina” saopštio da više ne može da ga finansijskim injekcijama održava u životu, nemačka vlada je odlučila da nesolventnom avio-prevozniku, koji ima dugove od 1,2 milijarde evra, pozajmi još 150 miliona evra kako bi poslovao sve dok ne pronađe kupce.

Nemački dobro obavešteni dnevni listovi „Bild” i „Berliner cajtung” saznaju da kreditori očekuju da se od prodaje imovine „Er Berlina” dobije samo između 250 i 350 miliona evra.

Direktor „Er Berlina” Tomas Vinkelman odlučio je da pregovara jedino sa nemačkim gigantom i britanskom niskotarifnom kompanijom, a da će pregovori sa ostalim ponuđačima nastupiti samo ako ne bude postignut sporazuma o prodaji. „Lufthanza” je zainteresovana za do 93, a „Izidžet” za 27 do 30 letelica od ukupno 140 aviona.

Državni sekretar u nemačkom ministarstvu ekonomije Matijan Mahnig kaže da je uveren da će pregovori biti završeni sporazumom, a u to je izgleda uvereno i rukovodstvo „Er Berlina” koje je saopštilo da će, nakon potpisivanja sporazuma o prodaji delova kompanije, ona obustaviti letove najkasnije do 28. oktobra.

Za razliku od funkcionera, nemački mediji ističu probleme u pregovorima. Prema saznanjima „Berliner cajtunga”, postoji problem sa tim što je „Izidžet” svoju prvobitnu ponudu od 50 miliona evra smanjio, dok su sa „Lufthanzom” aktuelna sporenja oko prava sletanja na aerodromima u Diseldorfu i Berlinu. U razgovoru za radio Dojčlanfunk stručnjak za avijaciju Hajnrih Grosbongart ističe da je u pitanju „pokeraška igra” te da je „Lufthanzi” važno da i „Izidžet” kupi deo flote „Er Berlin”.

„Ako ’Lufthanza’ uzme celokupnu flotu ’Er Berlina’, a ne i neko drugi, to sigurno neće dobiti dozvolu ni nemačke komisije za borbu protiv kartela, niti evropskih tela”, ističe Grosbongart dodajući da može da zamisli da je navodna propast pregovora sa „Izidžetom” zapravo samo njihova taktika u pregovorima.

Što se tiče toga koliko će od 8.600 radnika zadržati svoj posao, ovaj stručnjak ističe da je to veliko pitanje budući da još nije određena sudbina dela firme koji se bavi održavanjem aviona, kao i da se ne zna koliko će osoblja preuzeti kupci aviona. „Lufthanza” planira da angažuje do 3.000 novih radnika za proširenje rada svoje niskotarifne kompanije „Jurovings”, koja je već oglasila konkurs za 1000 novih pilota i članova kabinskog i zemaljskog osoblja.

Iako je u septembru rekao da će do 80 odsto zaposlenih naći posao u „Lufthanzi” i „Izidžetu”, Vinkelman sada „snažno podstiče” radnike da potraže novi posao, a narednog vikenda im organizuje sajam zapošljavanja sa potencijalnim novim poslodavcima – nemačkim hemijskim gigantom BASF i železničko-transportnim preduzećem „Dojče ban”.

Prema izjavama predstavnika sindikata, oko 1.400 zaposlenih prevashodno u administraciji i zemaljsko osoblje „Er Berlina” dobiće otkaz do kraja ovog meseca, dok će oni koji su neophodni za letove ostati na poslu do kraja februara sledeće godine.

I dok se željno iščekuje rezultat pregovora, sve više kritičara krivi nemačku vladu da je ceo postupak „skrojila” za stvaranje „Lufthanzinog” monopola. Najpre su se na to požalili direktor irske niskotarifne kompanije „Rajaner” Majl Oleri i osnivač austrijske avio-kompanija „Niki” Niki Lauda, da bi to sada učinio i bavarski bogataš Hans Rudolf Verl, koji je dugo u avio-industriji a ponudio je za „Er Berlin” pola milijarde evra.

„Ovde je po sredi skandal. ’Lufthanzin’ monopol biće cementiran”, rekao je on za poslovni dnevnik „Handelsblat”, preteći da će tužiti vladu zbog njene uloge u ovome.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak