CG: Vratile se crne rode

Mondo 13.10.2017 11:20
CG: Vratile se crne rode


Tokom redovnog monitoringa Nikšićkih akumulacija, koji Centar za zaštitu i proučavanje ptica sprovodi u okviru svojih volonterskih aktivnosti, protekle nedelje, registrovane su dve crne rode (Ciconia nigra) u blizini Slanog jezera.Posljednji put su evidentirane 2002. godine, u okolini Ulcinja u letnjem periodu pa je i procenjeno da se na tom prostru gnezdi jedan par.

Najnovije opažanje govori da su u pitanju migracije, koje su ovih dana u punom jeku i kod drugih vrsta koje će zimu provesti u Africi, ili na Mediteranu.

''Crne rode se razlikuju od belih ne samo po izgledu već i potpuno drugačijem tipu staništa koji naseljavaju. Naime, one gnezde u starim i gustim šumama u blizini ili u samim močvarama, često blizu većih vodotoka. Gnezdo prave visoko na drveću, i dosta teško se evidentira, kao i prisustvo samih roda. Moguće ih je videti na hranjenu, posle jačih kiša kada posećuju bare u blizini. U okolnim zemljama gnezde se najčešće uz veće reke, u poplavnim šumama Posavine, Podravine, i Podunavlja. Crne rode su, kao i bele, monogamne što znači da se jedan par odlučuje na vernost tokom čitavog života, odnosno do smrti jednog od njih. Ugrožene su sečom starih stabala, isušivanjem močvara i regulacijom rečnih sistema'', saopšteno je iz CZIP.

''Imajući u vidu retkost crnih roda u Crnoj Gori, njihovo nedavno hranjenje i odmor na Nikšićkim akumulacijama ukazuje na njihov izuzetan biodiverzitetski značaj, uključujući i deo neurbanizovanog polja, navodi se u saopštenju.

"Centar za zaštitu i proučavanje ptica aktivno sprovodi mere oporavka populacije ove vrste u Crnoj Gori, kroz postavljanje platformi za gnezda na mestima gdje su rode boravile ili se gnezdile, a u skladi sa međunardonom praksom i dobrim iskustvom BirdLife International-a'', navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat su podržale Elektroprivreda Crne Gore i kompanija CEDIS, dok su se inicijativi na lokalnom nivou pridružile opštine Berane i Bijelo Polje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak