Da li ugovori o kreditima sadrže nepoštene odredbe?

RTS 12.10.2017 21:30
Da li ugovori o kreditima sadrže nepoštene odredbe?


Za građane Srbije koji imaju stambeni kredit u švajcarskim francima, nadu da će naći rešenje za prevelike dugove podstakla je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Postupajući po tužbi 69 klijenata iz Rumunije, taj sud je dao obavezujuće uputstvo nacionalnim sudovima da preispitaju da li ugovori o kreditima u stranim valutama sadrže nepoštene odredbe.To uputstvo se odnosi na sudove zemalja članica Evropske unije, ali se dužnici u Srbiji nadaju da će ga slediti i naši sudovi i njihove ugovore proglasiti ništavim.

Oko 22.000 korisnika stambenih kredita vezanih za švajcarski franak očekuje da se ugovori o tim zajmovima proglase ništavim, što znači da im se obaveze obračunaju na osnovu dinarskog iznosa kredita i kamate na dan potpisivanja ugovora.

"U konkretnom bi to značilo sledeće  – ako je vaša mesečna rata iznosila 27.000, a danas plaćate 59.000, sve preko 27.000 bi banka trebalo da vrati vama", kaže Jelena Pavlović iz Udruženja "CHV Srbija".

Takvim odlukama sudova, dužnici se još više nadaju posle preporuke Evropskog suda nacionalnim sudovima da ispitaju – da li ugovori o kreditima u stranim valutama sadrže nepoštene odredbe, odnosno da li su korisnici obavešteni o rizicima i da li nastaju nesrazmerne obaveze.

"Korisnik kredita je doveden u zabludu, a poslovne banke su najodgovornije. One su znale i morale su znati sve rizike koje nose krediti u stranoj valuti, švajcarskom franku", kaže Slaven Bičar iz Udruženja "CHV Srbija". 

"Sklapajući ugovor, verovao je da će za jedan stan platiti još jedan, sada treba da plati još dva, primio je jedan, treba da plati tri. Do kraja to može da bude bilo koja vrednost, to je razlog zašto se ne sme dozvoliti opstanak ovakvih ugovora", kaže Jelena Pavlović. 

Dužnici smatraju da je odgovorna i država jer je do 2011. dozvoljavala kreditiranje u valuti na koju ne može da utiče. Narodna banka odgovara – na njenu preporuku od pre dve godine banke nude četiri modela za lakšu otplatu tih kredita – od smanjenja kamate do prebacivanja kredita u evro.

"Kako je, od aprila 2015. do jula 2017. godine, smanjen iznos tih kredita, može da se zaključi da su preduzete mere imale efekta. One su omogućile obaveznost postupanja banaka, slobodu izbora korisnika kredita, kao i podelu tereta između poverilaca i dužnika. Time se isključuje mogućnost daljih regulatornih aktivnosti Narodne banke po tom pitanju", navodi se u saopštenju.

Međutim u Udruženju švajcaraca kažu da im ponuđeni modeli ne odgovaraju jer bi, po svakom, bili oštećeni.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak