Bomba iz Vašingtona: Amerika se povlači iz Uneska

Blic 12.10.2017 15:46
Bomba iz Vašingtona: Amerika se povlači iz Uneska


Sjedinjene Američke države planiraju da se povuku iz Uneska, prenose svetski mediji.Portparol Stejt departmenta Heder Nauert je rekla da su SAD donele odluku da se krajem 2018. godine povuku iz UN-ove agencije za nauku, obrazovanje i kulturu.

- Na dan 12. oktobra 2017. godine Stejt Department je obavestio direktorku Uneska Irinu Bokovu o nameri da se SAD povuku iz organizacije. Odluka nije doneta olako i odražava američku zabrinutost oko gomilanja neizmirenih obaveza u Unesku, potrebom za fundamentalnim reformama u organizaciji i antiizraelskih stavova u Unesku - rekla je Nauert.

Odluka će stupiti na snagu 31. decembra 2018. godine.

SAD će, kako je saopšteno, ostati prisutne u organizaciji kao država posmatrač.

Bokova je potvrdila da je dobila obaveštenje i izrazila žaljenje zbog američke odluke.

- Nakon što sam primila zvanično obaveštenje državnog sekretara SAD Reksa Tilesrona, kao generalna direktorka Uneska želim da izrazim duboko žaljenje zbog odluke SAD da se povuku iz Uneska - saopštila je Bokova.

Ona je dodala da odluka SAD predstavlja "gubitak za multilateralizam i celokupnu UN porodicu".

Rojters podseća da su SAD značajna smanjile budžetska davanja za Unesko 2011. u znak protesta zbog odluke o dodeljivanju punopravnog članstva Palestincima.

Odnos Izraela i Uneska se dodatno pogoršao u proteklih nekoliko meseci jer je ta organizacija kao palestinsku baštinu priznala stari grad u Hebronu na Zapadnoj obali i Pećinu patrijarha.

Odluku o povlačenju je doneo državni sekretar Reks Tilerson pre nekoliko nedelja i čak je o tome razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom krajem septembra na marginama generalne skupštine UN, kada je Makron tražio Trampovu podršku za francuskog kandidata za visoku poziciju u Unesku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak