Vulin: Rekli su o meni svašta, ali ne i da lažem

Novosti 12.10.2017 15:40
Vulin: Rekli su o meni svašta, ali ne i da lažem


Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da je ključno govoriti istinu i da je normalno da ministar odbrane bude uz svog generala, ali i istakao da će dati sve od sebe da odnosi SAD i Srbije budu najbolji mogućiMinistar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da je ključno govoriti istinu i da je normalno da ministar odbrane bude uz svog generala, ali i istakao da će dati sve od sebe da odnosi SAD i Srbije budu najbolji mogući.

Vulin je gostujući na TV Pink, povodom vesti da je američki ambasador Kajl Skot objavio na Tviteru tekst "Vašington posta" o Vulinu pod naslovom "Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca", a povodom njegove izjave o generalu Lazareviću, rekao da je u svim raspravama i sa Skotom i sa drugima koji su mu zamerali što brani borbu svog naroda, izostalo samo jedno - niko mu nije rekao da laže.

"Ovo je potpuno nepotrebno i nema razloga dizati tenziju zbog očiglednih stvari. A istina je vrlo jednostavna - Srbija nije tražila ratove, nije ih vodila, nije izazvala bombardovanje, general Lazarević je čestit i hrabar čovek i nema vojske koja će ga se odreći", rekao je ministar odbrane.

Vulin je istakao da je u međunarodnoj politici ključno govoriti istinu.

"Istina je da sam ponosan na borbu svog naroda i istina je da sam ponosan i na Lazarevića i na sve ljude koji su branili ovu zemlju. Zamislite kada bih ja tvitovao, delio i 'lajkovao' sve tekstove koji se napišu protiv ambasadora Skota. Kada se sretnemo na događajima naravno da ću se uljudno javiti, jer mi smo predstavnici država. Daću sve od sebe da odnosi SAD i Srbije budu najbolji mogući", rekao je Vulin.

VULIN: DOBRI SPORAZUMI ZBOG DOBRIH ODNOSA VUČIĆA I ERDOGANA


Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da su tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana potpisani brojni sporazumi i to zahvaljujući ličnim dobrim odnosima Erdogana i Vučića.

"Potpisali smo sporazum po kome će se uvoziti u Tursku brojna roba gotovo bez carine. Prilika postoji, šansa za naše privrednike. Vučić je otvorio ta vrata. To je smisao ekonomije. Politika je uradila svoj posao", rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

On je kazao da je tokom posete došlo do pomeranja protokola, što nije ništa neobično kada postoji "hemija između lidera".

"Vi uglavnom znate šta će se desiti tokom posete. A onda u toku posete dobijete informaciju da je turski predsednik izašao sa predlogom prema našoj strani da je spreman da nam obezbedi finansiranja po najmanjoj mogućoj kamatnoj stopi. To se desilo, što je posetu učinilo više prijateljskom nego službenom. To govori o kvalitetu ličnosti koje razgovaraju i ličnoj ljudskoh hemiji i razumevanju", rekao je Vulin.

Poredeći sadašnju i posetui 2010. godine, kada je Erdogan bio u Srbiji u svojstvu predsednika Vlade, Vulin je kazao da je razlika velika.

"Zastavu Srbije u Novom Pazaru 2010. godine niste mogli da vidite i izgledalo je kao da je predsednik turske Vlade domaćin, a mi gosti. A sada smo mogli da vidimo dobrodošlicu dvojici predsednika i zastave dve države. To 2010. godine nije bilo normalno. Predsednik Erdogan je bio dobrodošao i drag gost, ali se videlo da je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Vulin.

Govoreći o vojnoj saradnji dve zemlje, ministar odbrane je rekao da obe zemlje treba da vode računa o raznim izazovima u bezbednosnom smislu, pre svega misleći na migrantsku krizu i sve ono što ona sa sobom nosi.

"Mi želimo stabilnu i mirnu Tursku koja nema državnih udara i u kojoj se poštuje legalno rukovodstvo, kao što je i njihov interes da Srbija bude čvrsta, sigurna i stabilna. Svi turski zvaničnici pohvaljuju politiku Srbije i smatraju da mi jesmo garant stabilnosti u ovom delu sveta", rekao je Vulin.

On je naglasio da turski predsednik ceni ličnu hrabrost predsednika Srbije i podsetio da je srpski predsednik jedini od stranih državnika izašao sa jasnim stavom o dešavanjima u Turskoj u julu prošle godine.

"Tog 15. jula kada je ceo svet ćutao i čekao šta će se desiti u Turskoj, Vučić je sazvao sednicu Vlade i izašao sa jasnim stavom koji je čuo ceo svet i koji je prenet i turskom rukovodstvu - da podržava legitimno izabrane organe. I mnogo bliži prijatelji Turske su ćutali i čekali da vide šta će se desiti. Turska to nikada neće zaboraviti Srbiji", ocenio je Vulin.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak