Presuda Naseru Oriću 'rehabilitovala' priču o referendumu

Politika 12.10.2017 10:17
Presuda Naseru Oriću 'rehabilitovala' priču o referendumu


Vlasti nagoveštavaju kako bi raspisani referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH od koga su nedavno odustali, ipak mogao da bude sprovedenHoće li gorak ukus nepravde posle izrečenog stava sudskog veća suda u Sarajevu da Naser Orić nije kriv za srpska stradanja u Podrinju biti dovoljno neprijatan da nadvlada „razumevanje svetskih okolnosti”, kako su vlasti u Republici Srpskoj pre neki dan obrazlagale potrebu za odustajanje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH?

Taj referendum Skupština RS raspisala je još pre dve godine. Motivi, kako su to tvrdile vlasti, isti kao i danas – nezadovoljstvo odnosom pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama iz rata. Iz nekog razloga dve godine se čekalo na objavljivanje odluke o sprovođenju referenduma u Službenom glasniku RS, što se desilo pre desetak dana, po ultimativnom zahtevu opozicije.

Oni su blokadom Skupštine RS zahtevali odustajanje od referenduma ili objavu odluke o njegovom sprovođenju.

Vlasti su se odlučile da odluku objave, uz pojašnjenje da to rade kako bi je odmah potom suspendovali, jer tako nalažu „svetske okolnosti”. Objavom je, ipak, počelo odbrojavanje od pedeset dana do sprovođenja referenduma.

Analize koje su pratile referendumski manevar i njegovo odlaganje „za neka druga vremena” kretale su se uglavnom u procenama kako je reč o nastojanju vlasti u Banjaluci da se ponovo zbliže s Vašingtonom.

„Treba suspendovati rad Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS. Uskoro ću izaći sa konkretnim, rigoroznim, predlozima”, rekao je predsednik RS Milorad Dodik, nakon sastanka  vladajuće koalicije u ponedeljak. O tome će se razgovarati sa svim srpskim političkim predstavnicima.

Teret odluke hoće li se krenuti u pokušaj suspendovanja ingerencija pravosuđa BiH na teritoriji RS, što bi zasigurno izazvalo gnev međunarodne zajednice, mogao bi biti isporučen na leđa opoziciji. Dodik je prethodno izražavao odlučnost za sprovođenje referenduma, ali samo ukoliko to zdušno podrži i opozicija.

Opozicioni lideri zgroženi su presudom Oriću, kog srpski narod vidi kao najvećeg krvoloka u selima oko Srebrenice i Bratunca. Iz opozicije, zasad, iznose uopštene ocene. „Potrebna nam je korenita reforma pravosuđa, jer ovako više ne može”, kaže Vukota Govedarica, predsednik SDS-a, najveće opozicione partije u RS.

Lider opozicionog NDP-a Dragan Čavić novinarima je rekao da „Dodik nema potrebe njega da poziva”. „Dodik treba da pozove dva srpska člana sudskog veća i tužioca u ovom slučaju, takođe, Srbina. Presuda je šokantna, dve godine se priča o pritisku na svedoke. Mi nemamo potrebe da se sastajemo, jer smo jedinstveni u osudi ove presude” rekao je Čavić.

Da li je presuda Oriću na izvestan način zlosrećna prilika da se zakazano odustajanje od referenduma prebaci u dvorište opoziciji? Ili je prvostepeno oslobađanje srebreničkog gospodara života i smrti „tačka preko koje se ne može i neće preći”, kako je to prokomentarisao Dodik.

Bez obzira na to što su Željka Cvijanović, premijerka RS i mnogi drugi uvereni u to da dokaze o nespornim Orićevim zločinima imaju i strane ambasade, po reakcijama zapadnih predstavnika je izvesno da bi namere suspenzije pravosudnih institucija BiH na teritoriji RS dovele do političke krize i remećenja ionako nepovoljnih odnosa Banjaluke sa svetom.

Nepovoljnom razvoju situacije teško da bi pomogla argumentacija Banjaluke da je reč o nametnutim institucijama koje se ne pominju u Ustavu BiH i kojih nema u Dejtonskom sporazumu, koji predviđa mogućnost uspostave novih ingerencija BiH, ako se za to dogovore strane (RS, FBiH i BiH). Ove dve institucije nametnuto je Pedi Ešdaun (koji je nedavno pred britanskim lordovima govorio da se prilikom njegovih intervencija neretko čulo i pucanje kostiju) posle čega su zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH usvojeni u parlamentu BiH.

Nezavidnom položaju onih koji zarad mira u kući treba da odustanu od referenduma teško mogu ići u prilog potresni izveštaji medija koji prenose saznanja i izjave svedoka po kojima je oslobođeni Orić, među ostalim zlodelima, rasporio trudnu ženu ili je srpskim civilima vadio oči. Kao ni likovanje najveće bošnjačke partije SDA, iz koje navode da su izjave zvaničnika RS i Srbije nakon oslobađajuće presude Oriću „manifestacija politike koja ima za cilj da se izjednači agresor i žrtva i revidiraju istorijske činjenice”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak