Gospodar rata: Orić i njegovi koljači ubili 3.000 Srba, a sud ga oslobodio jer "nema dokaza"

Blic 12.10.2017 00:24
Gospodar rata: Orić i njegovi koljači ubili 3.000 Srba, a sud ga oslobodio jer "nema dokaza"


Na teritoriji na kojoj su dejstvovale snage pod komandom Nasera Orića ubijeno je više od 3.000 Srba. Ovaj gospodar rata u Hagu bio je optužen za sedam ubistava, a u BiH za tri.Orića je Haški tribunal, gde je bio tri godine u zatvoru, pravosnažno oslobodio 2008. za sve zločine uz obrazloženje da su se oni desili, ali da nema dokaza da je on odgovoran. Prekjuče je u Sarajevu prvostepeno oslobođen optužbi da je odgovoran za ubistvo Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića jer takođe, navodno, nema dokaza.

TAČKE OPTUŽNICE

Pred Haškim tribunalom okrivljen je 28. marta 2003. Dve tačke optužnice su bile za individualnu odgovornost, a četiri za komandnu. Pripadnici Sfor uhapsili su ga 10. aprila 2003, pred Haškim sudom se pojavio pet dana kasnije i izjasnio se da nije kriv. Bio je optužen za neljudsko ponašanje i ubistva sedam Srba 1992-1993. u Srebrenici. Jedinice pod njegovom komandom su optužene za napade na 50 srpskih sela i proterivanje stanovnika. Suđenje je počelo 6. oktobra 2004. i optužba je završila slučaj 1. juna 2005. Nedelju dana kasnije tribunal je povukao dve optužnice protiv njega za pljačku javne ili privatne imovine Srba.

Orić je 30. juna 2006. osuđen na dve godine zatvora i pušten na slobodu jer je u pritvoru već bio više od tri godine. On je prvostepeno proglašen krivim samo zato što „nije preduzeo odgovarajuće korake da spreči ubistva i okrutno postupanje svojih potčinjenih prema srpskim zatvorenicima u policijskoj stanici u Srebrenici“.

IŽIVLJAVANJE

Međutim, on nije proglašen krivim za njihovo nekažnjavanje, kao ni za krivično delo bezobzirnog razaranja gradova i sela, jer je Tribunal zaključio da nije imao efektivnu kontrolu nad svojim potčinjenim, naoružanim grupama ili civilima koji su ih pratili.

Kao olakšavajuće okolnosti uzete su „izvesna saradnja sa Tribunalom“ i „izvesno kajanje“, kao i opšte stanje na terenu u Srebrenici; kao jedina otežavajuća okolnost navedena je ranjivost žrtava.

Odbrana je zahtevala oslobađanje, a optužba kaznu od 18 godina zatvora. Naser Orić je 3. jula 2008, posle žalbe, pravosnažno oslobođen krivice po svim tačkama. Saopštavajući presudu, predsedavajući sudija Volfgang Šomburg rekao je: „Utvrđeno je da su teški zločini nad Srbima u Srebrenici nesumnjivo počinjeni, ali nije bilo dokaza na osnovu kojih bi se Orić mogao osuditi.“

U oba predmeta kao dokazi ponuđena su dokumenta koja otkrivaju nesumnjiv položaj Orića kao odgovornog komandanta. Takođe, postoje više svedočenja da je i lično učestvovao u zločinima.

ISTRAGA

„Blic“ je imao uvid u zahtev za sprovođenje istrage protiv Nasera Orića i još četvorice njegovih saboraca.

U zahtevu piše da je Naser Orić bio komandant opštinskog štaba TO Srebrenica i član ratnog predsedništva u Srebrenici, a zatim i komandant svih jedinica koje su bile podređene štabu TO Srebrenica. Takođe je zbog napada na srpsko stanovništvo tog područja odlučeno da se pripadnici 16. MIB (Muslimanska istočna brigada) stave na raspolaganje i pod komandu Orića.

- Svi oni su pod neposrednom komandom Orića učestvovali u oružanim napadima na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti u cilju da doprinesu ispunjenju zajedničkog opšteg cilja muslimanske strane u sukobu, proterivanju srpskog stanovništva sa područja opštine Srebrenica i uspostavljanju potpune kontrole nad celom teritorijom i stvaranju etnički čistog područja - navodi se cilj napada.

Kao dokazi ponuđeni su da su u julu 1992. nesumnjivo izvedeni napad na mesto Zalazje u Donjim Potočarima u kom je živelo srpsko stanovništvo. Dokaz koji posebno tereti Orića kao odgovornog jeste njegov govor pre napada koji je održao u mestu Lehovići kod sela Šušnjari, u ranim jutarnjim časovima prilikom postrojavanje pripadnika jedinice „Kondori“ i pripadnika TO Srebenica.

- Napadamo na Zalazje, da se isteraju Srbi i četnici iz Srebenice. Imate odrešene ruke u slučaju da nekog zarobite, možete mu raditi šta god hoćete, što stignete čistite, čistite samo da oslobodimo, da ih otjeramo odatle, ne ostavljajte ni kokoši, ni svinje, ništa - poručio je Orić vojnicima pod njegovom komandom.

U prijavi se konstatuje činjenica koja nije osporena ni na jednom suđenju da je zarobljena grupa srpskih civila, koji su na putu koji vodi prema Srebrenici, udarani i psovani i na kraju preklani.

KLAO PA VADIO OČI

U prijavi se, prema izjavama svedoka, navodi i da je Orić izdvojio sudiju Slobodana Ilić pa ga udarcem nogom u predelu nogu oborio na zemlju, zatim mu levom nogom klekao na grudi i obratio mu se rečima: „Gde si, sudija?! Oćeš li sad suditi?!“

Sudiji Iliću, prema svedočenjima nekoliko svedoka, Orić je izvadio oči nožem i zatim ga zaklao.

Ključni svedok odustao

Ključni svedok protiv Orića Samir Avdić, koji je tri godine čuvan u Beogradu, još 2008. dao je detaljnu izjavu kao neposredni svedok ubistava i zverstava koje je lično počinio njegov komandant.

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za „Blic“ da je Jedinica za zaštitu ličnosti MUP koja je čuvala Avdića napravila propust i da je Avdić zbog toga odustao od svedočenja. On je dodao da je Avdić bio krunski svedok mnogih zlodela.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak