Počeo Bemus, hor Glinka na otvaranju

Blic 11.10.2017 19:18
Počeo Bemus, hor Glinka na otvaranju


Publika će od danas do 20. oktobra imati priliku da čuje i Aleksandra Sinčuka, Edina Kramazova, Nuriju Rijal, Dejana Mlađenovića, Simfonijski okrestar Radio-televizije srbije i brojne druge umetnikeJedan od najcenjenijih horova u svetu, hor Glinka iz Sankt Peterburga, osnovan 1479. godine, otvoriće večeras (20) u Kolarčevoj zadužbini 49. Beogradske muzičke svečanosti, a zbog velikog interesovanja dan kasnije nastupiće besplatno u Crkvi Svetog Marka, najavljuju organizatori.

Gost iz Rusije Aleksandar Sinčuk je pre nekoliko godina oduševio publiku na zatvaranju Bemusa kada je nastupio sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, a ovom prilikom predstaviće se novim programom 16. oktobra u Kolarčevoj zadužbini.

- Zadovoljstvo mi je što sam ponovo ovde i nadam se da će ovaj nastup biti podjednako uspešan kao i prvi. Na svakom koncertu pokušavam da sviram dela kompozitora kao što su Mocart i Betoven, pa će tako biti i na ovom nastupu, a sviraću i dela Čakovskog i Rahmanjinova zato što sam Rus - kaže Aleksandar Sinčuk, pijanista poznat po nadahnutom izvođenju Rahmanjinova, za šta je nagrađen prvom nagradom na festivalu "Rahmanjinov".

Prema rečima direktorke Centra beogradskih festivala (CEBEF) Nataše Ilić, 49. Bemus će ujedno biti i prilika da se obeleži 80 godina postojanja beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti ali i 25 godina od osnivanja kamernog orkestra "Gudači Svetog Đorđa" koji će nastupiti 14. oktobra. Solista će biti violinista Jožef Žiga, koji je kao mladi talenat Jugoslavije nastupio na Bemusu 1989, a danas stvara u Nemačkoj, tako da će ovo biti njegov veliki povratak pred beogradsku publiku.

- Na Bemusu "Gudači Svetog Đorđa" nisu svirali poslednjih pet godina i to je uvek veliki izazov i čast. Ranijih godina smo bili česti gosti svirajući sami ili sa poznatim solistima. Sada ćemo predstaviti jedan barokni program sa Jožefom Žigom koga ja pamtim još sa studija kao izuzetnog violinistu i umetnika i uvek je veliko zadovoljstvo svirati sa njim - navodi Ljubomir Milanović, violista, član ansambla Gudači Svetog Đorđa od njegovog osnivanja.

Na završnom koncertu Bemusa, uz Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, nastupiće i Jurij Revič, solista na violini. Kuriozitet je da će svirati na violini Stradivarius iz 1709. koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh. Te večeri orkestar će premijerno izvesti i kompoziciju “Matematički san”, koju je festival poručio od mladog autora Damjana Jovičina.

Ovogodišnji Bemus će otvoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević, koncerti će biti izvođeni u Kolarčevoj zadužbini, Etnografskom muzeju i Skupštini grada Beograda, a karte po ceni od 600 do 1.500 dinara su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.

U senci jubileja

Nataša Ilić, v.d. direktora CEBEF-a ističe da će publika uživati u vrhunskoj muzičkoj umetnosti koja će biti uvertira za jubilarni 50. Bemus, u čijoj se senci, odvija ovogodišnja manifestacija.

- 49. Bemus je možda malo u zapećku u odnosu na jubilarni 50. koji nas očekuje sledeće godine, tako da je cela pažna sa ovogodišnjeg izdanja malo skrajnuta jer svi već negde razmišljamo o predstojećem za koji obećavamo da će biti van vaših i naših očekivanja - najavljuje Nataša Ilić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak