Katalonski poslanici potpisali "deklaraciju o nezavisnosti"

N1info 11.10.2017 10:22
Katalonski poslanici potpisali "deklaraciju o nezavisnosti"


Katalonski lider Karles Pućdemon potpisao je „deklaraciju o nezavisnosti“ od Španije, koju je potom suspendovao.Dokument je nazvan „Deklaracija predstavnika Katalonije“ ali ona neće biti odmah stupiti na snagu. Posle njega, deklaraciju su potpisali i poslanici, prenosi N1.
 
Potpis na dokument, koji je Vlada Španije večeras odbacila kao nezakonit i protivustavan, prvi je stavio Pućdemon, a zatim i više desetina poslanika.
 
Ceremonija potpisivanja tog dokumenta održana je samo par sati posle obraćanja Pućdemona u parlamentu Katalonije, kada je rekao je da će poštovati rezultat referenduma, ali da će prvo tražiti rešenje kroz pregovore sa Španijom.
 

Vandredna sednica vlade u Madridu zbog Katalonije

Zamenica premijera Španije Soraja Saenc de Santamarija rekla je da je zbog situacije sa Katalonijom vanredna sednica vlade zakazana za sutra.

Ona je rekla da lider Katalonije Pućdemon "ne zna gde se nalazi i kuda ide", nakon što je u katalonskom parlamentu potpisana deklaracija o nezavisnosti koja odmah potom suspendovana.

"To je bio govor osobe koja ne zna gdese nalazi, kuda ide ili gde hoće da ide", rekla je ona i dodala da je za sredu ujutro zakazana vanredna sednica španske vlade na kojoj će se razgovarati o odgovoru katalonskoj odluci.

Katalonski lider Karles Pućdemon, prethodno je u svom obraćanju pred regionalnim parlamentom, naveo je da želi da deeskalira tenzije nastale s referendumom. Rekao je da će poštovati rezultat referenduma, ali da će prvo tražiti rešenje kroz pregovore sa Španijom.

"Želim da sledimo volju naroda Katalonije, da postane nezavisna država", rekao je što je odmah propraćeno aplauzom poslanika, ali je nastavio: "Predlažemo da suspendujemo deklaraciju o nezavisnosti, kako bismo radili na rezultatima referenduma. Danas pravimo gest odgovornosti u korist dijaloga".

Lider Katalonije je ponovio zahtev o međunarodnom posredovanju o rešavanju krize, čemu se protive vlasti u Madridu.

Španska vlada zatim je ocenila je da je strategija predsednika oblasti Katalonije Karlesa Pućdemona koji je, kako smatra, implicitno proglasio nezavisnost "neprihvatljiva" kao ni njegova ponuda da je suspenduje.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak