"Tuđman" je debakl - Hrvati upropastili aerodrom

Mondo 10.10.2017 17:02
"Tuđman" je debakl - Hrvati upropastili aerodrom


Nova aerodrom “Franjo Tuđman” trebalo je da zauvek reši problem provincijskog zagrebačkog aerodroma, ali šest meseci nakon njenog otvaranja iz javnosti i medija sve češće stižu prigovori na rad i funkcionalnost novog terminala.Pored nezadovoljnih putnika, nekoliko avio-kompanija je u više navrata slalo prigovore Upravi vazdušne luke i predloge kako da se unapredi sistem, piše Jutarnji list.

Neki od tih dopisa dospeli su u posed Jutarnjeg, i to nakon što je taj list pre desetak dana izvestio o nesretnim putnicima koji su, zbog premašenog broja rezervacija i nedovoljno šaltera za čekiranje, “izvisili” i propustili plaćene letove.

Iz dopisa, koji su pojedini avio-prevoznici slali aerodromu “Franjo Tudman”, vidljivo je da su neki od njih posebno nezadovoljni velikom nesrazmerom šaltera po pojedinim avio-kompanijama.

Dok ih Katar Ervejz za jedan let ima četiri, a Emirejts čak šest za samo 280 putnika, žale se kompanije, drugi prevoznici imaju po četiri "ćeck-in" šaltera za više od 600 putnika što, tvrde, znatno usporava proces čekiranja i kasnije se čak odražava na sve lošiju statistiku o kašnjenjima, navodi se u tekstu.

Dodatni problem, navode kompanije u dopisima, jeste i činjenica da su šalteri za samostalno čekiranje putnika postavljeni izvan "ček-in" zone, na mestu gde smetaju putničkim tokovima i gde je malo korisnika spremno da ih upotrebi.

Deo avio-prevoznika pritom je nezadovoljan i činjenicom da novi putnički terminal ima manji broj parking pozicija na stajalištu nego što je imao stari terminal, tvrde samo 13, a potom i činjenicom da je između novog i starog terminala stacionirana vojska čije podizanje MiG-ova, tvrde, ometa operacije na aerodromu.

Žalbe se odnose i na premali broj autobuskih izlaza - takozvanih gatova - na međunarodnim linijama, o čemu su pojedini prevoznici već pisali aerodromskoj Upravi s predlogom da ih povećaju.

Posebnu nelogičnost u funkcionisanju vazdušne luke i putničkih tokova avio-kompanije vide u mešanju putnika u međunarodnom dolasku.

Događa se, naime, da u istom prostoru dolazi do mešanja između putnika iz EU i iz država nečlanica unije, zbog čega svi pristigli evropski putnici, bez obzira na to što putuju unutar unije, dva puta moraju da prolaze bezbednosnu kontrolu.

Cela stvar je, prigovaraju avio-prevoznici, za evropske putnike prilično zbunjujuća, a dodatno produžava brzinu transfera koja bi trebalo da bude što je moguće kraća.

Neke kompanije koje koriste širokotrupne avione primećuju da vazdušna luka "Franjo Tuđman” ima samo jednu parking poziciju za ovaj tip aviona, a s tim problemom se susreću i prevoznici koji koriste poseban tip CRJ aviona.

Vazdušni most za ovaj tip aviona je 20 centimetara previsok pa avion ne može da se spoji na njega, zbog čega putnike moraju do aerodromske zgrade da prevoze autobusi.

Generalno, avio-prevoznici smatraju da je u špicu saobraćaja većina infrastrukture u vazdušnoj luci nedovoljna i preopterećena, što se posebno, kako prigovaraju, odnosi na sanitarne čvorove u međunarodnim odlascima, kao i na ponudu osveženja u domaćim odlascima.

Navode da u međunarodnim odlascima postoje samo dva sanitarna čvora, što je nedovoljno u trenucima kad na međunarodni odlazak u periodu od sat i po vremena zna da čeka oko 1.500 putnika.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak