Poslednja Tojota u Australiji sišla sa proizvodne trake

RTV 09.10.2017 21:13
Poslednja Tojota u Australiji sišla sa proizvodne trake


Poslednja Tojota proizvedena u Australiji sišla je danas sa proizvodne trake, čime je japanska firma okončala više od pet decenija proizvodnje u toj zemlji.



Tojota je 2014. godine najavila prestanak proizvodnje vozila u svojim neprofitabilnim australijskim pogonima, pridruživši se još dvojici velikih proizvođača automobila u toj zemlji - "Fordu" i kompaniji Holden, ogranku američkog giganta DŽeneral Motorsa.

"Ford" je prošle godine zatvorio proizvodnu liniju u Australiji, a Holden će kasnije ovog meseca zakatančiti svoju preostalu fabriku automobila u Adelejdu.

Sve tri kompanije krive jačanje australijskog dolara i sve konkurentnije tržište za pad lokalne automobilske industrije.

"Tojota je postala vodeći proizvođač automobila u Australiji", rekao je danas predsednik japanske kompanije u Australiji Dejv Batner, pred oko 3.000 zaposlenih na zatvaranju pogona Altona u Melburnu.

"Vozila proizvedena ovde postala su sinonim za kvalitet i pouzdanost ne samo u Australiji, već i u svetu, budući da su izvožena i u druge regione poput Bliskog istoka", dodao je on.

Oko 2.600 radnika ostalo je bez posla, ali je kompanija zadržala oko 1.300 njih koji će raditi na distribuciji i prodaji, kao i istraživanju i dizajnu.



Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak