Potresna svedočenja o Naserovim stravičnim zločinima

Blic 09.10.2017 12:20
Potresna svedočenja o Naserovim stravičnim zločinima


Sud BiH doneo je odluku o oslobađanju Nasera Orića od bilo kakve odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima u Podrinju iako su o njegovom učešću u svirepim ubistvima srpskih zarobljenika svedočili brojni Bošnjaci.Jedan od svedoka Tužilaštva BiH, ratni predsednik Izvršnog odbora SO Srebrenica, Ibran Mustafić, u svojoj knjizi “Planirani haos” detaljno je opisao razgovor koji je imao s Orićem nedugo nakon ubistva sudije Slobodana Ilića u Zalazju 12. jula 1992.

- Kada smo onu ekipu zarobljenih Srba iz zatvora ponovo poveli prema Zalazju i kada je počelo klanje, meni je dopao Slobodan Ilić. Popeo sam mu se na prsa. Bio je bradat i čupav kao životinja. Gledao je u mene i nije progovorio ni reči. Izvadio sam bajonet i direktno ga udario u jedno oko, a zatim provrtio nožem. Nije ni zapomagao. Zatim sam ga nožem udario u drugo oko. Nisam mogao da verujem da ne reaguje. Iskreno rečeno, tada sam se prvi put uplašio tako da sam ga odmah posle preklao - naveo je Mustafić u svojoj knjizi Orićevo priznanje tog strašnog zločina.

Međutim, kada je Mustafić kao svedok tužilaštva u Sudu BiH pokušao da prepriča navedeni razgovor s Orićem, odbrana optuženog nametnula je tezu da je Mustafić mentalno oboleo te da zbog toga, navodno, njegovo svedočenje nije relevantno.

U procesu protiv Orića Tužilaštvo BiH, između ostalog, koristilo je i iskaze svedoka Vidoja Ilića, Milana Jeremića i Milomira Lazarevića, retkih preživelih napada Orićevih snaga na srpsko selo Zalazje na Petrovdan 1992. godine. Naime, sva trojica su potvrdili da su čuli bošnjačke vojnike da Oriću govore da je zarobljen sudija Slobodan Ilić, kome će "sada oni suditi".

Govoreći o ubistvu Milutina Miloševića i Mitra Savića, za čije ubistvo je Orić takođe bio optužen, nadležni tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić na suđenju je istakao da su svedoci bez ikakve sumnje potvrdili da su u oba zarobljenika pucali Naser Orić i Sabahudin Muhić.

- Svedoci su rekli da su nakon napada na Loliće 29. maja 1992. godine videli kako zarobljenog Milutina Miloševića bokserom udara Naser Orić, nakon čega ga je ubio iz automatske puške. Nakon Orića, u njega je pucao i Sabahudin Muhić. Svedoci su rekli da Mitar Savić nije poštovao Orića, da ga je provocirao i da ga je Orić iz neposredne blizine ubio. U njega je pucao i Sabahudin Muhić zvani Mrčo - rekao je Janjić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak