Do kraja godine građevinske dozvole za gradnju milion kvadrata

Politika 08.10.2017 21:45
Do kraja godine građevinske dozvole za gradnju milion kvadrata


Do kraja godine u Beogradu će biti izdate građevinske dozvole za milion kvadrata, što je rekord, dok je za vreme prethodne vlasti, 2012. godine, za oko 200.000 kvadratnih metara, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.On je, gostujući na TV Pink, naglasio da je uspešnim radom Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u budžetu grada obezbeđeno 9,2 milijarde dinara, i to tri meseca pre kraja godine, što je 95 odsto planiranog.

„To znači da se Beograd gradi jer Direkcija za građevinsko zemljište prihoduje od gradnje. Tome u prilog govori podatak da smo ove godine obračunali naknadu za građevinsko zemljište za 920.000 kvadratnih metara do 1. oktobra, a da je prošle godine za 12 meseci to bilo za 674.000 kvadratnih metara. To je u vreme prethodne vlasti bilo između 100 i 200 hiljada kvadratnih metara”, rekao je Vesić.

On je objasnio da za takvu razliku postoje dva razloga, a prvi je novi zakon o planiranju i izgradnji, koji je bitno ubrzao dobijanje građevinskih dozvola.

„Danas se dozvola dobija za 28 dana. Sa druge strane, mi smo u Beogradu okrenuti ka tome da se Beograd razvija. Ne postoji veliki investitor koji nema pomoć grada da uspešno realizuje svoju investiciju”, rekao je Vesić i dodao da je rezultat toga manje od 100.000 nezaposlenih u Beogradu prvi put posle deset godina.

Gradski menadžer je podsetio da je i povećan broj turista i dodao da se centar grada polako pretvara u pešačku zonu.

„Imaćemo javne bicikle kao svuda u svetu, uređujemo fasade. U razvoju grada ne pravimo razliku između prigradskih i gradskih opština. U Barajevu smo, na primer, uredili obalu koja izgleda kao Sava promenada. Do kraja godine spremamo čitav niz projekata kao što je kanalizacija u Malom Mokrom Lugu, vodovod u Batajnici, nastavak izgradnje kanalizacije u Obrenovcu...”, rekao je Vesić.

On je naglasio da je Beograd grad koji počinje da živi od turizma, i to najviše zahvaljujući Er Srbiji.

„Er Srbija je deo politike Aleksandra Vučića, jer je od propale firme uspeo da napravi novu uspešnu kompaniju, čiji rad utiče na povećanje broja turista”, dodao je gradski menadžer.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak