5 pravila koje morate naučiti ako želite lepu i zdravu kosu

Cosmopolitan 08.10.2017 21:16
5 pravila koje morate naučiti ako želite lepu i zdravu kosu


Dobra frizura zahteva da naučite ova zlatna pravila!Maštovita, talentovana i vešta, Đurđica Ivanović Đuka je tokom svog 50-godišnjeg iskustva stekla znanja koja nesebično deli.

Još u prošlom veku postala je vrhunski frizer. Ovim poslom bavi se preko 50 godina. Osnovala je svoj salon i u kome je radila 30 godina, a sada je on porodično nasleđe, piše Elle.

Od tada je postala slobodna da radi Nedelje mode, spotove, modne i beauty kampanje, koncerte... U penziji je već 10 godina, ali i dalje voli da se igra sa kosom. Niko je ne zove po imenu, već - Đuka!

Poznata je po tome što je najmaštovitiji frizer na ovim područjima. Što od komada žice ume da napravi konstrukciju za svoje modele, a od parčeta papira ukras za kosu. Radi izuzetno brzo, a od nje se može saznati kako su se nekada kuvale semenke od lana i ta se smesa koristila kao gel za kosu.

Sve „instalacije“ koje su na glavama tokom svojih koncerata nosile dame sa srpske muzičke scene, pravila je ona. Banana punđama, talasima i spravom zvanom kolmajz, podjednako vlada kao svim modernim tehnikama senčenja kose, neobaveznim punđama i frizurom „tek sam ustala iz kreveta“. Nema frizera u Srbiji koji uživa toliko poštovanje kolega i modnog sveta kao ona. Ne kasni nikada.

1. Kosa raste i frizuru je najlakše promeniti. Ne plašite se promena. Čak iako nešto ispadne loše, majka priroda potrudila se da se to brzo ispravi. Ako već pet godina imate istu frizuru, napravite neki iskorak: promenite nijansu ili skratite šiške.

2. Zaštita kose tokom leta je obavezna. Kao što koristite SPF za kožu i svesni ste opasnosti od sunca, tako bi trebalo da redovno koristite i neki uljani tretman za zaštitu vlasi. One se takođe suše i gore na suncu, a ako tome dodate i slanu vodu, a pri tom ih ne negujete, budite svesni da su makaze jedino rešenje.

3. Ne bežite od laka za kosu. Reč je o odličnom stajling preparatu. Većina žena ga ne koristi kako se kosa ne bi ulepila i ukrutila. Ako odaberete lak slabe fiksirajuće moći i njime ovlaš poprskate celu kosu, moći ćete mnogo lakše da napravite frizuru kakvu poželite. Biće postojanija, a neće se ni videti da ste koristili bilo kakav preparat.

4. Zaližite kosu za neplanirani izlazak. To je pametno rešenje jer uvek izgleda uredno, a pravi se brzo. Kosu nakvasite gelom, začešljajte unazad gustim češljem i vežite u nizak rep ili čvor punđu. Sve fiksirajte lakom. Operite kosu odmah po povratku kući kako se ukrućene vlasi ne bi lomile dok spavate.

5. Ispirajte kosu hladnom vodom. Benefiti ovog blago neprijatnog postupka mnogostruki su: kosa se ne isušuje kao što je slučaj kada se ispira toplom vodom, više sija, usporava se mašćenje i smanjuje ce frizz (sitne dlačice koje štrče van frizure kada se kosa osuši).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak