Peštanski omnibus

Vojvodina.gov.rs 08.10.2017 17:19
Peštanski omnibus


U okviru tradicionalne manifestacije "Mesec srpske kulture" održan je trodnevni međunarodni susret pisaca "Peštanski omnibus" u Budimpešti od 29. septembra do 1. oktobra 2017. godine, u organizaciji Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj.Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović juče je u svečanoj sali palate Tekelijanum, u Budimpešti otvorio manifestaciju "Peštanski književni omnibus".

Obraćajući se učesnicima i posetiocima programa, on je istakao da su obaveza i privilegija tog sekratarijata da, u skladu sa svojim mogućnostima, podržava ne samo kulturni život u Vojvodini, već i programe i akcije Srba u zemljama našeg regiona, pre svega putem pravedne raspodele budzetskih sredstava njihovim udruženjima, odnosno projektima.

Pošto je predstavio delokrug i najvažnije aktivnosti Sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, dr Kuzmanović je pozvao predstavnike srpskih organizacija iz zemalja našeg regiona da se jave na konkurse resornog sekretarijata.
On je ocenio da su aktivnosti kojima je posvećen Srpski kulturni centar u Mađarskoj osmišljene i da se realizuju na visokom nivou i kao veoma važnu istakao činjenicu da su entuzijazam i volja ovde vrlo prisutni što, kako je rekao, nije sučaj u svim srpskim sredinama izvan matične države.

Dr Nebojša Kuzmanović je u ime Vlade Vojvodine poklonio nekoliko kompleta knjiga srpskim institucijama u Budimpešti, a zatim se publici predstavio i kao književni stravalac, pročitavši svoj esej "Moć reči".

Susret književnika jedan je od centralnih programa u okviru tradicionalne manifestacije "Mesec srpske kulture u Mađarskoj",koja se ovim susretom zvanično i zatvorila. Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj, koji je organizator čitave serije programa u okviru ove sve popularnije manifestacije iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Nemačke, Austrije, Holandije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine Republike Srpske i Turske, su tokom prethodna dva dana predstavili svoje stvaralaštvo.

Na početku manifestacije "Peštanski književni omnibus", prisutne je pozdravio i predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, koji je ujedno pročitao nekoliko pesama iz svog književnog opusa, a zatim su se na sceni svečane sale Tekelijanuma, tokom dvoipočastovnog književnog maratona, smenjivali gostujući i domaći pisci.

Prikaz knjige “Sa srpskog limba” predstavili su književnici Slavomir Gvozdenović i Petar Milošević, koja je prevedena na četiri jezika, a svoju poeziju čitala je i turska pesnikinja Hilal Karahan.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak