Bankari derikože, klijenti ovce

Politika, Jovana Rabrenović 08.10.2017 14:48
Bankari derikože, klijenti ovce


Marketinški stručnjak Žozef-Ivan Lončar reklamu Direktne banke okarakterisao kao „oglasni promašaj veka”, dok oni kažu da su klijenti pohrlili kod njihUzalud se banke u Srbiji upinju iz petnih žila da pokažu da su društveno odgovorne i da pomažu vrtiće, kupuju opremu za bolnice, finansiraju Banku hrane, pomažu izbeglicama da započnu svoj posao, grade parkove za decu, sponzorišu sportske događaje – za većinu građana oni su derikože i zapravo su dobrice s parama koje su oteli od njih. I ne samo što su one derikože za klijente, već ih je takvim „naslikala” i jedna banka. Znači njihov kolega, odnosno konkurent.

Direktna banka javnosti se predstavila kampanjom u kojoj su oglasili da oni svoje klijente ne jašu, ne čerupaju, ne šišaju. U reklamnom materijalu, u svakoj objavi, našla se i životinja, odnosno ptica na koju se odnose pomenuti glagoli. U slobodnoj interpretaciji klijenti su onda konji, ovce, kokoške. Banka je oglasila da kod njih nema skrivenih troškova, da kredit odobravaju u najkraćem roku, za jedan dan, i da ne naplaćuju godišnje administriranje kredita.

Vlasnici Direktne banke su Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, a banka je nastala spajanjem, pošto su kupili bivšu kragujevačku KBM banku i Findomestik banku. Oni su javnosti poznati i kao vlasnici grickalica „Marbo”, firme koju su kasnije prodali. Pre dve godine, u saradnji sa investicionim fondom „Mid Evropa partners”, kupili su „Dunav hrana grupu”, u čijem su sastavu kompanije: „Imlek”, „Mlekara Subotica”, „Bambi”, „Knjaz Miloš”, a vlasnici su i „Medigrupa”.

Ako je ovom dvojcu namera bila da provokacijom njihova nova banka postane prepoznatljiva na tržištu, u tome su nesumnjivo uspeli. O kampanji „ne šišamo, ne čerupamo, ne jašemo” svi pričaju, a izazvala je osudu dela stručne javnosti i bes bankara.

Bankari derikože, klijenti ovce

Žozef-Ivan Lončar, osnivač, vlasnik i glavni urednik časopisa o svetu marketinga „Tabu” i počasni član Međunarodnog udruženja oglašivača, označio je reklamu Direktne banke kao „oglasni promašaj veka”.

On je u svom postu na „Fejsbuku” napisao da je „malo koja oglasna kampanja u ovom veku ponizila struku i njene poslenike kao ova”. Dodaje da se banka služi elementima nelojalne tržišne utakmice vređajući svoje konkurente.

– Kampanja je u sukobu sa Kodeksom oglašavanja i marketinga. Pošto ga u Srbiji nemamo, upozoravam da smo, kao Privredna komora Srbije, direktni potpisnici tog kodeksa u ICC, Međunarodnoj trgovinskoj komori čije je sedište u Parizu, a Srbija je jedan od njenih najstarijih članova – piše Lončar.

Drugi krivac je, navodi, oglasna agencija: ako je prihvatila ideju klijenta, nije smela da to učini. Ako je i sama autor, još gore. Klijenta je morala da upozori da ne želi da učestvuje u njegovom neetičkom ponašanju. Bez obzira na to koliko je klijent hteo ili je toliko i toliko platio.

Lončar kao trećeg krivca, možda i najvećeg, apostrofira medije: oni, ni po koju cenu, nisu smeli da prihvate objavljivanje ove kampanje. Pošto je gro medija u rukama stranih vlasnika, trebalo je da se „sete” da u njihovim zemljama to nije dozvoljeno i da bi, i te kako, bili sankcionisani.

Četvrti krivac, koji je mogao biti najsuroviji sud ove gluposti, jesu klijenti ove banke: građani ili firme. Ova kampanja direktno vređa njihovu inteligenciju, bez obzira na to na kojem je nivou.

– Gde su centri za zaštitu potrošača? Gde je Savet za štampu? Zar oglašavanje nije sastavni deo uređivačke politike bilo kog medija – pita Lončar.

U bankama ne žele javno da komentarišu kampanju Direktne banke i kažu da su svi bankari redom besni i da im nije jasno zašto ćuti Narodna banka, ali i njihovo sektorsko Udruženje banaka.

– Ponuda Direktne banke za keš kredite ista je kao i ponude svih ostalih banka. Iste kamate, iste procedure. Oni ni u čemu nisu dali povoljniju ponudu da bi mogli da se pozivaju na to da ne jašu, ne šišaju ili čerupaju klijente. Naveli su da ne naplaćuju naknadu za godišnje administriranje kredita, a to ne naplaćuje nijedna banka ili 99 odsto banaka to ne naplaćuje, kažu u jednoj banci. Banke godinama grade imidž, objašnjavaju da novac ima svoju cenu, navode šta sve ulazi u kamatu kako bi objasnili klijentima da je ne formiraju tako da bi što više zaradili. Gde je kraj negativnoj kampanji, da li će sledeća biti upiranje prstom u konkurenciju da su skuplji od njih – pitaju u bankama.

Ocenjuju da će malo ko, zbog reklame, da pohrli u Direktnu banku, a zadali su udarac branši koja nije omiljena.

U Direktnoj banci, s druge strane, prezadovoljni su efektima reklame i kažu da ih klijenti zasipaju kreditnim zahtevima. Dragan Lazarević, predsednik Izvršnog odbora, kaže da su želeli da kažu da su oni fer, efikasna banka, da daju direktne odgovore.

– Nismo smatrali da treba da imamo u reklami mamu, tatu, seku, baku, deku koji su srećni što otplaćuju kredit, jer je to licemerno. Istraživanja pokazuju da je za klijenta odlazak u banku podjednako stresan kao odlazak zubaru – kaže Lazarević.

U marketinškoj agenciji „Hominid studio”, koja je tvorac kampanje, rekli su nam da im je drago što medije ova tema interesuje i što kampanja nije prošla nezapaženo. „Ipak, ne želimo da na bilo koji način komentarišemo ni ovaj projekat ni bilo koji drugi na kojem smo radili” – kažu u „Hominid studiju”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak