Banke sele novac iz Katalonije

Politika 08.10.2017 13:27
Banke sele novac iz Katalonije


La Kajša bankarska fondacija, koja upravlja kompanijama koje kontrolišu Kašebanku, saopštila je danas da će svoje sedište prebaciti u Palma de Majorku, dokle god se nastavi politička nestabilnost u Kataloniji.Kašebank je danas saopštila da je donela odluku da prebaci svoje sedište u Valensiju, s obzirom na trenutno stanje u Kataloniji, gde je najavljeno proglašavanje nezavisnosti od Španije nakon referenduma održanog 1. oktobra, prenosi Rojters.

Španska vlada donela je u petak dekret kojim se kompanijama olakšava da prebace svoju pravnu osnovu i registraciju van Katalonije, tvrde neimenovani izvori.

To bi, kako prenosi Rojters, moglo da zada ozbiljan udarac finansijskom sektoru Katalonije.

Dobro upućen izvor navodi da je novi dekret po meri Kašebanke, jer bi joj omogućio izmenu pravnih i poreskih odredbi bez sastanka akcionara, kao što predviđa njen statut.

Peta najveća španska banka Sabadelj odlučila je da prebaci svoju bazu tako što će se registrovati u Alikanteu, ali će sedište u fizičkom smislu ostati u Barseloni, javila je španska privatna agencija EP, a prenosi AP.

Katalonski kreditor, drugi po veličini u toj severoistočnoj regiji, sazvao je sastanak uprave nakon pada njegovih akcija usled intenziviranja političke krize između Katalonije i Madrida.

Katalonska regionalna vlada saopštila je da bi mogla da proglasi nezavisnost već u ponedeljak, tvrdeći da su glasači podržali takav potez na referendumu koji je Madrid proglasio nelegalnim.

Politički ćorsokak vuče Španiju u najgoru političku krizu kakva nije zabeležena decenijama.

Katalonija čini petinu španske privrede.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak