Venčali se princ Filip Karađorđević i Danica Marinković

Politika 07.10.2017 22:15
Venčali se princ Filip Karađorđević i Danica Marinković


Patrijarh Irinej blagoslovio brak koji je sklopljen u Sabornoj crkvi u Beogradu pred više od 700 zvanica iz zemlje i svetaPred oltarom u Sabornoj crkvi u Beogradu danas su se na večnu ljubav zavetovali princ Filip Karađorđević i njegova izabranica Danica Marinković, kćerka čuvenog slikara Milana Cileta Marinkovića. Prinčevski par venčao je patrijarh Irinej, uz blagoslov da im brak bude srećan, da u njemu caruju obostrana ljubav i razumevanje i poželeo im brojno potomstvo.

Ovo venčanje bilo je i prvo kraljevsko venčanje u Srbiji posle devet i po decenija. Ono je omaž venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije na Oplencu, koje je u istoriji ubeleženo kao posebno dostojanstven datum – 6. jun 1922. godine.

Poštujući tradiciju i čuvajući sećanja na svoje pretke, prinčevski par Filip i Danica priredili su novu srpsku bajku po starim srpskim običajima.

Članovi hora Prvog beogradskog pevačkog društva su izvodili dela Stevana Mokranjca i Kornelija Stankovića „Raduj se nevesto, nevestina”, „Dostojno jest”...

Čestitke su prvo stigle od venčanih kumova princeze Viktorije od Švedske i princa Petra. Venčanju je prisustvovala i Filipova majka – princeza Marija Glorija vojvotkinja od Orleana i Bragance, a među 700 zvanica bile su ugledne zvanice iz zemlje i sveta. Među njima kraljica Sofija od Španije, princ Gijom i princeza Sofija od Luksemburga, a iz porodice Karađorđević – princeze Linda, Jelisaveta, Eleonora i Ljubica, prinčevi Sergije, Nikola i Mihailo.

Na spisku zvanica bili su i vojvotkinja od Segorba sa suprugom vojvodom od Segorbe iz Španije. Venčanju je prisustvovala i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, mnogobrojni ambasadori akreditovani u Beogradu, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života zemlje.

I pre i posle venčanja na uglu ulica Kralja Petra i Kneza Sime Markovića, okupila se povelika grupa sugrađana svih generacija. Oni su došli da pozdrave mladence i, kako su rekli – da prisustvuju kraljevskoj čaroliji. Mnogi među njima nisu krili suze radosnice.

Vukosava Topalović nam je rekla ne pamti u njenih 75 godina da je bilo ovako lepog događaja u sred srpske prestonice. Devojčice koje su namestile kamere svojih telefona ka svadbenoj povorci priznale su da su samo na filmovima gledale ovakve prizore.

– Možda i mi ostvarimo ovakav san – stidljivo je kazala petnaestogodišnja Eleonora Stanković.

Mnogima je pažnju privukla i otmena Daničina venčanica koju je kreirala Roksanda Ilinčić. Utisak su ostavile i izuzetno odevene zvanice. Neke dame imale su šešire, što je posmatrače vraćalo u neko drugo doba.

U trenucima su se iz mase čuli i povici „Živeo kralj!”, „Živela dinastija Karađorđević”. Mladence su u crkvenoj porti laticama crvenih ruža posula deca obučena u narodne nošnje, a ispred kapije čekao ih je crveni oldtajmer kojim su se uputili ka Belom dvoru gde je slavlje nastavljeno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak