Crna Gora: Sistem ne prihvata recepte

Novosti 07.10.2017 09:47
Crna Gora: Sistem ne prihvata recepte


Uzimanje medikamenata u privatnim apotekama počelo sa raznim problemima. Građani se žale da ne mogu da podignu sve lekove jer ih kompjuter ne prepoznajeCrnogorski građani od 1. oktobra lekove mogu pored državnih podizati i u privatnim apotekama. To je rezultat ugovora koji su potpisale privatne apoteke i Fond zdravstva. "Novosti" su proverili kako sve funkcioniše, porazgovarali sa apotekarima i građanima. U startu kažu i jedni i drugi da ima problema.

-Ja sam došla da podignem lekove, ali od pet recepata lekovi su mi izdati samo na dva. Rekli su mi da je problem što njihov sistem ne prihvata recepte na osnovu kojih može da se podigne propisana terapija i dva puta. Radi se o obnavljajućim receptima. Sada opet idem u državne apoteke. Nadam se da ću tamo pronaći lek za pritisak i želudac, ispričala nam je Podgoričanka Đurđa Z.

Da ima problema potvrdili su nam u privatnoj apoteci koju smo posetili.

- Desi se da naš sistem ne prepoznaje pojedine recepte, da ponekih lekova nemamo u ponudi. Međutim, ovo je sami početak. Uvereni smo da će se softverski problemi ubrzo ukloniti i da će sve biti kako je zamišljeno, da građani mogu podići lekove isto kao u državnim apotekama - prokomentarisala je farmaceutkinja u apoteci "Sofa bed".

A sa receptom građani mogu u 167 privatnih apoteka širom Crne Gore. Osim tih u sistemu su i 53 državne, Montefarmove apoteke. Sve te ustanove, najavljeno je ranije iz Fonda zdravstva, neće oskudevati u količini lekova.

- Neće biti ni finansijskih problema. Novac će se iz Fonda prebacivati po realizaciji lekova. Cilj je da svaki osiguranik nabavi terapiju koja mu je neophodna, saopštavano je iz Fonda.

Iz te institucije rečeno je i da neće biti probijanja budžeta u delu izdvajanja sredstava za lekove.

- Od ukupnog budžeta za lekove koji je pripadao Montefarmu, ukupno 18,3 miliona evra, dva je opredeljeno za privatne apoteke.

POZITIVNA LISTA

DIREKTOR Fonda zdravstva najavio je i da će do kraja 2017. biti sačinjena tzv. Pozitivna lista lekova, prema kojoj će građani u svim apotekama moći da uzimaju lekove koji su im potrebni. To znači da će Fond refundirati deo novca do iznosa osnovne cene leka, dok će ostatak do pune vrednosti plaćati osiguranik, odnosno građanin.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak