Evropa pod pritiskom separatista

Novosti 05.10.2017 19:27
Evropa pod pritiskom separatista


Gde su sve aktivni pokreti koji se zalažu za stvaranje novih državaDO kog kraja Evrope će najpre stići separatistički vetar koji se uskovitlao u Kataloniji, može samo da se nagađa jer širom Starog kontinenta postoji niz pokreta koji priželjkuju svoje samostalne države ili pripajanje drugima. Velika Britanija, Belgija, Francuska, Danska - samo su neke od njih.

Evropa pod pritiskom separatista

Iako je referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije pre tri godine propao, do novog izjašanjavanja može doći vrlo brzo. Flamanci na severu i Valonci na jugu čine belgijsku državu, ali severnjaci koji govore holandskim jezikom željni su sopstvene države.

Finska se suočava sa pritiscima sa autonomnih Olandskih ostrva koja teže ujedinjenju sa Švedskom, Danska sa zahtevima sa Grenlanda i Farskih Ostrva koji sve više postaju nezavisni od političke uprave Kopenhagena, Francuska se susreće sa sličnim zahtevima Korzike još od šezdesetih godina, čije su militantne grupe pokušavale da se nasilno odvoje od Pariza.

Pridnjestrovlje, ruski entitet u Moldaviji, odavno traži pripajanje matici, a trusno područje u Italiji može da bude Južni Tirol ili čak ceo sever zemlje.

A duh iz boce ni ne mora da se zaputi dalje od samih granica Španije, jer osim Katalonije, još jedan region ove države - Baskija - ima iste pretenzije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak