Krimi grupa iz Ljubovije: Razotkrivena organizacija lokalnih moćnika

Blic 05.10.2017 18:40
Krimi grupa iz Ljubovije: Razotkrivena organizacija lokalnih moćnika


Zoran Knežević Fanatik (43), nekadašnji funkcioner SNS u Ljuboviji, osumnjičen je da je organizovao kriminalnu grupu koja je nameštala opštinske tendere, saznaje „Blic“.Tužilaštvo za organizovani kriminal je u julu 2017. pokrenuo istragu protiv Kneževića, Duška Markovića (53), zamenika predsednika opštine Ljubovija, Mileta Perića (46), vlasnika „Perić trans company“, Aleksandra Perića (39), pomoćnika predsednika opštine, Save Markovića (40), zaposlenog u „Mašinkopu“, Vladimira Jakovljevića (56), v. d. direktora JP „Ljubovija“, i Đorđa Lazića (35), člana Komisije za javne nabavke JP „Ljubovija“.

Knežević se tereti da je formirao kriminalnu grupu, dok se ostali terete za pripadnost. Prema sumnjama, grupa je delovala od avgusta do decembra 2016. po planu Kneževića da preko preduzeća „Perić trans company“ iz Beograda, „Mašinkop“ iz Šapca, i „Ekskavator“ iz Ljubovije učestvuje u javnim nabavkama koje je raspisala opština i javno preduzeće „Ljubovija“. Terete se da su na nezakonit način preko tendera dobili gotovo osam miliona dinara.

Kriminalna grupa je pribavljala podatke o konkurentskim preduzećima i njihovim ponudama, uslovima tendera, uticala da se oni menjaju, i tako obezbeđivala da ova tri preduzeća dobiju posao.

Krimi grupa iz Ljubovije: Razotkrivena organizacija lokalnih moćnika

Tako se Knežević tereti da je Markoviću pre tendera za nabavku mašine za ravnanje - „grejdera“ saopštio koje uslove treba da sadrži konkursna dokumentacija.

Perić je prethodno kupio „grejder“ za 2.880.000 dinara. Na račun njegovog preduzeća kao pobednika tendera uplaćeno je 6.600.000 dinara za isti taj „grejder“. Tužilaštvo ih tereti da su tako ostvarili nazakonitu dobit od 3.720.000 dinara.

Knežević je osumnjičen da je organizovao dobijanje tendera za preduzeće „Mašinokop“ za izvođenje radova čišćenje bujičnih pregrada na Grabovačkoj reci, kod Rimskog mosta, kao i čišćenje kanala Džigića jaz i obezbeđenje proticanja Petničkog potoka.

Tako je „Mašinokopu“ 26. decembra 2016. plaćeno za te poslove plaćeno 3.727.924 dinara.

Knežević se tereti da je zamenika predsednika Markovića i Đorđa Lazića (35), člana Komisije za javne nabavke JP „Ljubovija“, podstrekao da preduzeću „Ekskavator“ obezbede da dobije na tenderu za izgradnju poljskih puteva. Zaključen ugovor vredan je 3.724.450 dinara.

Uhapšen 2015. zbog falsifikovanih evra

Zoran Knežević, koji je bio član Opštinskog veća do 5. septembra 2015, uhapšen je 17. septembra te godine zbog posedovanja lažnih novčanica. U akciji BIA i SBPOK prilikom pretresa kod Kneževića je pronađeno 2.400 evra. Sve novčanice su bile falsifikovane. Pronađeno je i nelegalno oružje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak