Hrvatska: Zlonamerne ocene srpskih zvaničnika

Mondo 05.10.2017 13:21
Hrvatska: Zlonamerne ocene srpskih zvaničnika


Privremeni otpravnik hrvatske ambasade u Beogradu odbio je u utorak navode iz protesta koji je Srbija uputila povodom otkrivanja spomenika majoru bivše JNA Milanu Tepiću, saopštilo je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova.Hrvatsko ministarstvo je saopštilo da su ponovljene već više puta "javno iznesene ocene srpskih zvaničnika o Hrvatskoj koje ministarstvo u celosti odbacuje kao neprihvatljive, jednostrane i tendenciozne, a nadasve proizvoljne i zlonamerne", prenosi Hina. 

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović ocenio je juče sramnim i licemernim ponašanje zvaničnika Hrvatske, koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata, koji podstiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. veku, te protestuju zbog spomenika heroju JNA Mlanu Tepiću.

Dodatnu zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova Srbije izaziva činjenica što se napadi i uvrede iz Hrvatske na račun Srbije i srpskog naroda u celini pojačavaju u vreme kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno izrazio opredeljenost za sveobuhvatan razvoj dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom, naveo je Stevanović.

Državni sekretar je to rekao u razgovoru sa otpravnikom poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu kojem je izrekao oštar protest zbog reakcije Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske i saopštenja tog resora povodom otkrivanja spomenika heroju JNA Tepiću, koji, kako je rekao, za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala.

U razgovoru je, kako se navodi, izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitacije nacizma i revizije istorije.

Hrvatsko ministarstvo takođe u saopštenju tvrdi da se "izneseni navodi samo nastavljaju na jučerašnje krajnje neprimerene i neuobičajene u međunarodnoj komunikaciji te uvredljive izjave prvog potpredsednika Vlade RS i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića".

Hrvatsko ministarstvo u jučerašnjem saopštenju navodi i kako Hrvatska nastoji da sa Srbijom gradi i razvija dobre odnose u duhu dobrosusedstva i iskrene regionalne saradnje, pri čemu se od suseda, kako se dodaje "očekuje isti pristup za koji se i sami zalažemo, a to je konstruktivnost, spremnost na dijalog i dobru volju za rešavanje svih pitanja u evropskom duhu".

Kako Hina prenosi, ministarstvo je pozvalo institucije i zvaničnike Srbije da se u svojoj retorici i odlukama uzdrže od postupaka koji su u suprotnosti s načelima dobrosusedskih odnosa te da se okrenu rešavanju otvorenih pitanja između dve zemlje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak