Osmi Bosifest "Pokreni promenu"

RTV 03.10.2017 14:16
Osmi Bosifest "Pokreni promenu"


Osmo izdanje Bosifesta, koje će se održati pod sloganom "Pokreni promenu" od 10. do 12. oktobra u Sava centru, prikazaće 18 kvalitetnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom.Prijatelj Festivala Radoslav Zelenović ističe da se radi o ostvarenjima "koja, pre svega, na pravi način skreću pažnju na ljude sa invaliditetom".

"Bosifest je izuzetno značajan za našu sredinu. To se u mnogo navrata potvrdilo i to sam dobro sagledao ovih godina koliko sam pored i u samom Festivalu. To su filmovi koji na izuzetan način potvrđuju ono što sam malo čas rekao o uticaju filma, ali to su filmovi, pre svega, koji nam na pravi način skreću pažnju na osobe sa invaliditetom", rekao je Zelenović.

Koliko god se po nekada "mučim" sa nekim od tih filmova, napomenuo je Zelenović, kao po pravilu, oni vam donesu tu dragocenu dozu optimizma koji nam po kadkada nedostaje.

Publika će od 10 do 12. oktobra imati prilike pogleda 18 filmova, 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa.

Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji, a očekuje se i svetska pretpremijera odličnog izraelskog dokumentarca "Moj brat heroj", koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svojih braća i sestara.

Publika će takođe, između ostalog, imati priliku da pogleda i dokumentarac "50 X Rio" o pustolovini jednog specijalnog momka, Aleksa Zanardija, i o njegovom treningu i pripremama za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru, zatim film "88 Mhz"

o slepom pozorišnom i radio novinaru, Jordanu Georgievu iz Bugarske, kao i film "Drugde" oslobađajuće i intimno putovanje mladića sa Daunovim sindromom u dvadesetim godinama čija je ambicija da pronađe svoje mesto na ovom svetu.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu reditelj Predrag Gaga Antonijević, direktor Festivala evropskog filma Palić Zelenović i glumica Anica Dobra, saopštili su organizatori Bosifesta.

Žiri će dodeliti Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak