Dinan - grad koji će vam ukrasti srce

Luxlife 02.10.2017 23:05
Dinan - grad koji će vam ukrasti srce


Dinan, koji se nalazi u regionu Bretanja u Francuskoj, tačnije u Côtes-d'Armor, je jedan od najočuvanijih i najatraktivnijih srednjevekovnih gradova.Dinan, koji se nalazi u regionu Bretanja u Francuskoj, tačnije u Côtes-d'Armor, je jedan od najočuvanijih i najatraktivnijih srednjevekovnih gradova.

Opasan zidinama, kućama od drveta, šarmantom lukom i kaldrmisanim ulicama koje su načičkane umetničkim galerijama, ukrašće vam srce.

Dinan - grad koji će vam ukrasti srce

Stari grad se nalazi oko 75 metara iznad nivoa reke Rance na kamenitom brdu i tako je još od kada je zauzeo svoj prvi oblik u 11. veku u vreme kada je odbrambeni položaj grada bio od vitalnog značaja za opstanak. Ovaj slikoviti gradić i dan danas izgleda identično kao nekad. Bedemi izgrađeni u 13. veku, uglavnom su ostali netaknuti i dalje okružuju stari grad. Posetioci tako danas mogu šetati čitavom dužinom samih zidina, da posmatraju reku i dolinu ili da pak posete dvorac sa kulama kao iz bajke.

Najatraktivniji deo grada je, bez rasprave, njegova luka. Uz sam kej luke nalaze se načičkane kuće od starog kamena, a mnoge od njih su zanimljivi restorani sa vrhunskom hranom ili prodavnice.

Zanimljivo je da u okviru svojih bedema Dinan izgleda toliko autentično da ćete na tren pomisliti da se nalazite u 1600. godini. Zatvorite oči i gotovo da ćete videti prizor bogatih trgovaca kako koračaju ulicom, farmerske žene koje trčkaraju i nose korpe pune povrća i živih pilića, a osetićete i miris vruće pite sa mesom. Pre mnogo vekova, ove kuće su bile dom trgovcima i zanatlijama koji su posedovali radnje u prizemlju svojih kuća. I danas, nazivi ulica svedoče o prošlom dobu - Ulica vunovlačara, Ulica trgovaca ribom, Ulica pekara… Dinan nije bio samo strateški grad broj jedan, već i jedan od najprosperitetnijih gradova u to vreme.

Dinan - grad koji će vam ukrasti srce

Dinan je svojevremeno proglašen gradom umetnosti i istorije. I danas u ovom gradu žive mnogobrojni vajari, skulptori, duvači stakla, knjigovesci, graveri i mnogi drugi umetnici i zanatlije…

Dinan ima neki neodoljivi šarm. Kuće uokviruju kaldrmisane ulice sa cvećem koje visi iz žardinjera i imaju raznobojne žaluzine. Dok šetate gradom čućete mnogobrojne turiste i u glavi će vam se pomešati svi mogući strani jezici koje možete zamisliti.

Ovde nećete ostati gladni. Mnogobrojni turisti hvale savršene restorane, pa tako posetite: Au The Gourmand, La Courtine, La Fleur de Sel, Le Cantorbery, Les 3 Lunes ili  L'Atelier Gourmand.

Dinan - grad koji će vam ukrasti srce

Bretanja je poznata po plodovima mora, pa neće pogrešiti ako naručite fruits de mer, ostrige ili jastoga. Izvrsno ih spremaju! Preporučujemo da obavezno probate Coquilles Saint-Jacques-školjke kuvane u belom vinu, poslužene sa sirom, pečurkama i prepečenim hlebom. Bretanja takođe ima odličnu reputaciju kada je dobra jagnjetina u pitanju, jer ovo meso ima specifičan ukus zbog slane vode koja se raspršuje po livadama, a služi se uz bogato povrće koje ovde raste u izobilju.

Dinan - grad koji će vam ukrasti srce

Za razliku od ostalih regija Francuske koje su poznate po siru, to nije slučaj sa Bretanjom, ali zato morate probati slani puter i čuveni Kouign Amann, kolač sa puterom ili možda francuske crepes-palačinke koje su specijalitet.

Što se smeštaja tiče, naša topla preporuka je La Maison Pavie, mali butik hotel koji je smešten u kući iz 15. veka, a nalazi se u samom istorijskom centru Dinana. Objekat je kombinacija kamena i drveta, tipičnog za period u kojem je izgrađen, a nalazi se na trgu Saint Sauver u mirnom kraju grada. Uživaćete u privlačnom i prijatnom ambijentu. Iako veoma mali, ima samo 5 apartmana, sve sobe gledaju na božanstveni vrt ili trg.

Jednom rečju, zakoračiti u Dinan je kao da ste zakoračili u prošlost koja vas opija svojom magijom.

Dinan - grad koji će vam ukrasti srce

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak