Završen 51. Bitef: "Olimp" na vrhu

Novosti 01.10.2017 22:17
Završen 51. Bitef: "Olimp" na vrhu


Posle devet uzbudljivih festivalskih dana i "Epskih putovanja", završeno 51. izdanje BitefaSCENSKI spektakl flamanskog umetnika Jana Fabra, belgijska predstava "Olimp - u slavu kulta tragedije", trostruki je pobednik ovogodišnjeg Bitefa. Stručni žiri dodelio joj je (većinom glasova) Gran-pri "Mira Trailović", Fabr je jednoglasnom odlukom "Politikinog" žirija proglašen za najboljeg reditelja, a ovo ostvarenje osvojilo je i najviše simpatija publike.

Tako je predstava kojom je svečano otvoren festival i koja je na samom početku ustalasala ovdašnju javnost, i formalno potvrdila stav selektora i umetničkog direktora Ivana Medenice da "Olimp" pripada produkcijama u najboljoj tradiciji Bitefa. Jer, pomerio je mnoge granice: ne samo zbog 24-časovnog trajanja, glumačke (ali i gledateljske) izdrživosti, direktnog TV prenosa u punom trajanju, izuzetno uzbudljivog umetničkog doživljaja - već i zbog radosnog napora publike da s magičnim Fabrom zapliva "uzvodno"! Imala je priliku, a s njom i zadovoljstvo, da oseti šta je reditelj mislio pod onim da je "njihova predstava poput lososa kojeg je teško uhvatiti". Iz istog razloga su i prizori "ekstaze, orgija, telesnog iznurivanja i uzvišene poezije", u ovom ostvarenju zasnovanom na antičkoj tragediji, izazvali toliko različitih komentara, pa i strasti u odbrani i napadu na "Olimp". A i to je u najboljoj tradiciji Bitefa.

Ako je "Olimp" označio početak dugog epskog putovanja, kako je glasio i slogan ovogodišnjeg festivala, njegov kraj bio je s švajcarskom predstavom simboličnog naziva "Istrebljenje". Tako se posle devet dana "istrčao" jedan pun krug - "od antičke kosmogonije do savremene pastorale i njenih impotentnih junaka". Ovogodišnji Bitef ostaće upamćen i po tome što su među sedam predstava u takmičarskoj konkurenciji, četiri uradila dva reditelja: Jernej Lorenci ("Biblija, prvi pokušaj" i "Carstvo nebesko") i Ersan Mondtag ("Sneg" i "Istrebljenje"). Slovenački reditelj dobro je poznat (i priznat) na našem festivalu, a mladi Mondtag pripada onoj vrsti umetnika u čijoj biografiji će ostati zapisano da je Bitef umeo da prepozna slavu koja će tek doći...

Ipak, i pored dva "štiha", nijedan od ove dvojice nije osvojio priznanje. Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" jednoglasno je otišla u ruke iranskog reditelja Amira Reze Kuhestanija za njegovu predstavu "(Sa)slušanje".

S jedne strane dionizijski raskošno, eruptivnih osećanja i jarkih boja ("Olimp"), s druge jednostavno i tanano, emotivno i scenski svedeno ("(Sa)slušanje") - 51. Bitef ispunio je i dušu i očekivanja publike i kritike. Ovogodišnjim festivalskim izdanjem, Bitef je posle mnogo vremena zablistao na pozorišnoj mapi i istinski nas podsetio na ono već zaboravljeno - "Beograd je svet".

"(SA)SLUŠANjE", KORAK NAPRED

U OBRAZLOŽENjU žirija nagrade "Jovan Ćirilov" se navodi:

- Predstava "(Sa)slušanje" (na slici) impresionira svojom jednostavnošću i jasnoćom, koristeći minimum napora da prenese maksimum informacija o odnosima među ženama u društvenom kontekstu sumnje, nadzora i nesigurnosti. To je učinjeno u odnosu na Iran ali ne vezuje se samo za njega, te stoga poprima širi društveni značaj. Tekst je hrabar, a njegova fragmentarna struktura i obrasci ponavljanja povezuju vizuelne i telesne prizore, kao i tehnologiju sa rečima na suptilan i promišljen način. Fina, tanana gluma u saglasju je sa piscem - rediteljem iz ženske perspektive, što za savremenu pozorišnu praksu predstavlja važan korak napred.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak